canard à l'orange
Kachna na pomerančích (Canard à l'orange) je tradiční francouzský pokrm, při němž se kachna peče a podává se s bohatou hnědou omáčkou ochucenou cukrem a pomerančovou šťávou. Tento pokrm se obvykle připravuje z kachních prsou známých jako magret, která pocházejí z kachny vykrmené pro výrobu foie gras. Tento typ kachních prsou je o něco větší, asi dvakrát větší než normální kachní prsa. Kachna by měla být uvařená tak, aby uvnitř zůstala růžová, a omáčka se skládá z červeného vinného octa, pomerančové šťávy, cukru, kuřecího vývaru a cukru. Pokrm se obvykle zdobí kousky pomeranče. Předpokládá se, že canard à l'orange vyvezla do Francie Kateřina Medicejská. Někteří se však domnívají, že tento pokrm pochází ze starověkého Blízkého východu, protože typická jídla z této oblasti často kombinují maso s ovocem. Nevíte-li s jakými víny párovat kachnu na pomerančích - nevadí, připravili jsme je pro vás...