cassoulet
Tento tradiční pokrm z fazolí a masa z jihozápadní Francie se vyrábí ve třech verzích a každá z nich je samostatným jídlem. Název cassoulet pochází z názvu nádoby, která se používá k přípravě, zvané cassole. Pokrm se dusí několik hodin v tomto glazovaném terakotovém kastrolu při nízké teplotě, dokud maso a fazole nejsou tak měkké, že se rozplývají v ústech. Původní recept si nárokují tři města, která se věčně přetahují o titul "nejlepší cassoulet", ale všechna se shodují v jednom - v regionu Lauragais je tento pokrm posvátný. Jedna verze pochází z Castelnaudary a jejím základem jsou bílé fazole s vepřovými produkty, jako je uzená šunka, pikantní klobásky a vepřová plec. Cassoulet de Carcassone přidává kousky skopového, jehněčího, koroptve nebo křepelky, zatímco cassoulet Tolousain kombinuje kachní nebo husí konfit se všemi výše uvedenými ingrediencemi. Tuto základní francouzskou pochoutku si nejlépe vychutnáte v chladných zimních dnech a doporučujeme ji doprovodit sklenkou plného červeného vína. Nevíte-li s jakými víny párovat Cassoulet - nevadí, připravili jsme je pro vás...