consommé
Tato čirá polévka se připravuje z bohatého, přečištěného vývaru. Jedná se o časově náročný, luxusní a drahý pokrm, jehož výsledkem je křišťálově čistý tekutý vývar plné chuti, který neobsahuje ani stopu tuku. Předpokládá se, že předchůdcem consommé byla bohatá středověká polévka, která se nakonec vyvinula v čirý a aromatický pokrm, jak jej známe dnes. Vzhledem k tomu, že consommé vyžaduje odborné znalosti a čas, podává se často při slavnostních příležitostech jako předkrm a zdobí se výhradně jemnými ingrediencemi, které jemnou polévku nepřehluší, jako jsou vaječné žloutky nebo nakrájená zelenina. Consommé může sloužit také jako základ pro řadu dalších polévek, jako je dvojité consommé, Brunoise a francouzská cibulová polévka. Existují také oblíbené druhy známé jako chlazené nebo želé consommé. Obě varianty se podávají studené, zahuštěné želatinou, která se získává z kostí při přípravě původního vývaru. Nevíte-li s jakými víny párovat consommé - nevadí, připravili jsme je pro vás...