dal

Toto chutné a velmi výživné indické národní jídlo je oblíbené zejména v jižních částech země, ale najdete ho také v Nepálu, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši. Dal je dušený pokrm, jehož hlavní složkou je černá nebo žlutá čočka - v Indii nejčastěji konzumovaná surovina -, ale může se připravovat také z hrachu, cizrny nebo fazolí mungo. Dal je levné a snadno připravitelné jídlo, které bylo ideální pro dělnickou třídu, protože poskytovalo dostatek energie na celodenní práci. Zatímco nejčastěji se používá žlutá čočka, při přípravě dálu je nejvíce ceněna černá čočka. Oloupaná a rozdělená čočka s lehce oříškovou příchutí se pomalu dusí s různým kořením, jako je kmín, koriandr, cibule, česnek, chilli a zázvor, dokud se nerozpadne, a poté se rozmačká na hladké pyré.V severním Paňdžábu patří černé fazole mungo k nejoblíbenějším druhům dalu a obvykle se vaří s ghí (přepuštěným máslem), jogurtem, cibulí, rajčaty a různým kořením, dokud pokrm nezíská charakteristické aroma a nedosáhne požadované hustoty. Existuje mnoho druhů dálu, každý s jinou kombinací koření a chutí. Pokrm se může podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha a tradičně se podává s rýží a s naanem nebo jiným indickým chlebem. Nevíte-li s jakými víny párovat dal - nevadí, připravili jsme je pro vás...

Product sorting

360 items total

List of products

hibernal 2024
280 Kč / pcs
01007051
SZ 2024
280 Kč / pcs
01007052
Zweigeltrebe 2022 pozdní sběr
New
218 Kč / pcs
01016035
e (7)
337 Kč / pcs
01036015
Just secco! 2023 rosé
280 Kč / pcs
01007056
0bb89ea9 0a46 4ffb 963e ae20dc01e182
New
206 Kč / pcs
01016034
Návrh bez názvu (3) 01018042
Riesling Ried Steigelberg 2023
360 Kč / pcs
04002044
sonberk 01012043
RULANDSKÉ SEDE (2)
280 Kč / pcs
01007059

Listing controls

360 items total
Top