Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno Jan Stávek, Ivo Dvořák

240 Kč –32 %
1153 degustacni prirucka aneb jak prijit vinu na jmeno
240 Kč –32 % 161 Kč
Vyprodáno
Delivery offer
The item has been sold out…
Degustační příručka pro milovníky vína. Nenechte se oklamat malou velikostí knihy. Obsah nabídne možnosti jak začínajícím milovníkům, kterým vše přehledně představí, tak i těm zkušeným.

Detailed information

Product detailed description

Po úspěchu předcházejících dvou vydání vychází toto třetí rozšířené, na kterém se spolu s Janem Stávkem podílel i sommeliér Ivo Dvořák. Proto nepřekvapí, že zde najdete doplněné kapitoly o podávání vína a snoubení vína s jídlem. Slovník pojmů v angličtině, němčině, španělštině a francouzštině vám může být nápomocný při čtení etiket zahraničních vín.

Předmluva:
Matka příroda nás, lidstvo, vybavila mnoha unikátními smysly - zrakem, čichem, chutí, hmatem a sluchem. Narozdíl od ostatních živočichů však máme navíc jeden mimořádný talent - pospojovat vjemy našich smyslů dohromady a vytvořit tak dokonalý a propracovaný obraz toho, co degustujeme. Prožitek, který nám degustace může přinést, je jedna z nejdůležitějších lidských schopností, a proto bychom si ji měli hýčkat, rozvíjet ji a nenechat zakrnět. Publikace Jak přijít vínu na jméno, kterou vytvořil Jan Stávek a jeho spolupracovníci, je nástroj, skrz který můžete tento ušlechtilý a kulturní mok ještě lépe poznat, prozkoumat a především správně pojmenovat. Velmi rád jsem přijal možnost spolupráce na této edici, protože víno a ostatní degustační zážitky jsou pro mne můj profesní, ale i osobní život. Sommelierstvím se intenzivně zabývám již od roku 1997 a musím konstatovat, že je to mimořádně vzrušující povolání, které nabízí nejednu výzvu, ale i nezapomenutelné zážitky. Domnívám se, že tato kniha by se měla stát povinnou četbou každého profesionálního sommeliera, ale měla by být i v knihovně každého milovníka vína. Rád bych Vás, milé čtenáře, pozval do fascinujícího světa barev, vůní, chutí, doteků i zvuků vína a popřál Vám jen ty nejkrásnější zážitky a jen ta nejlepší vína. Ivo Dvořák

Úvodem:
Víno je stále žádanějším nápojem. Někteří konzumenti jsou za kvalitní vína ochotni zaplatit nepředstavitelné částky. Na druhou stranu se najdou tací milci vína, kteří se spokojí i s levnějšími víny a i v těchto jsou schopni nacházet ty nejjemnější nuance. K tomu, aby spotřebitel co nejlépe zhodnotil prostředky vynaložené za víno, je dobré, aby dokázal co nejvýstižněji pojmenovat jeho vlastnosti. Ze svých poznatků se pak může těšit i v budoucnosti a čerpat z nich při dalších ochutnávkách. V dnešní době široké nabídky vín, tvrdé konkurence a občasných pokusů o různé napodobování vína je od profesionálních degustátorů vyžadováno co nejpřesnější zhodnocení a co nejostřejší rozdělení kvality dané škály vín. Kvalita vín je často téměř shodná, a proto jde o nesnadno postřehnutelné rozdíly, které je zapotřebí správně popsat. V některých případech, kdy nestačí na charakterizaci kvality vína bodové hodnocení, nastupuje jeho slovní popis, který je mnohem výmluvnější než pouhá čísla. Sám mám při četných degustacích a hodnoceních nápojů (nejen vín, ale i destilátů nebo kávy či čaje) někdy problém rozličné charakteristiky a zjištěné vjemy vhodně vyjádřit. Ze zkušeností vím, že spíše než „chuťová paměť" (jakási knihovna toho, co jsme kdy v životě ochutnali) nám chybí právě schopnost známý vjem pojmenovat. Své poznatky z degustací si proto zapisuji, čímž se tvoří zajímavá databáze popisů vzhledu, vůní a chutí vín, která mi je často pomocníkem při rozhodování se a utváření názorů na různé skupiny vín. Příručka vznikala zpočátku jako osobní pomůcka. Později jsem ji s laskavým svolením Toma Stevensona (známého vinařského publicisty a autora Světové encyklopedie vín) doplnil o jeho zkušenosti a text přepracoval i pro potřeby svých kolegů degustátorů a lektorů. Poslední úpravy směřovaly k tornu, aby byl text srozumitelný i pro začínající konzumenty, kteří se o víně chtějí dozvědět více. Předem - je nutné, upozornit, že ne vždy najdete informaci o tom, jestli je daný popsaný vjem pozitivní " nebo negativní. Zejména proto, že ochutnávání vína je záležitostí velmi subjektivní a individuální a hodně záleží na vkusu degustujícího a jeho schopnosti vnímat jednotlivé charakteristiky předloženého vína, preferovat je, či je hodnotit negativně: Druhé vydání příručky bylo doplněno o další hesla, jež se mi podařilo nashromáždit za krátký čas, během kterého byla první edice rozprodána. Přibyly také názvy pojmů, a to v jazyce anglickém, německém, španělském a francouzském. Příručka tedy může díky rejstříkům umístěným na konci publikace zároveň sloužit jako jednoduchý slovník při čtení etiket zahraničních vín. Ke třetímu vydání jsem pozval kolegu a kamaráda, významného sommeliéra Ivo Dvořáka, aby text doplnil svými poznatky a obohatil publikaci o další kapitoly ze sommeliérského světa. Zkuste si vzít příručku na degustaci a hlouběji zapřemýšlet s přáteli nad vínem a podrobně rozebrat jeho charakteristiky. Jedině tak porozumíte podstatě vína, jeho historii, kterou tvoří vášeň, cit, hodnoty, respekt k půdě a taky trochu štěstí. Přeji vám, abyste při hodnocení vín nacházeli ta správná slova - abyste snáze dokázali „přijít vínu na jméno". Jan Stávek

Autoři:
Jan Stávek – vinař, držitel titulu Enolog roku České republiky v roce 2020
Ivo Dvořák – sommeliér, viceprezident Asociace sommeliérů ČR

Jsme rádi, že vám můžeme nabídnout i reprezentativní výběr vín Jana Stávka

 

Additional parameters

Category: Books
Country: Czech republic
The item has been sold out…

Be the first who will post an article to this item!

Only registered users may post articles. Please log in or register.

Be the first who will post an article to this item!

Do not fill out this field:
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.