eggs benedict
Vejce Benedikt je snídaně nebo pozdní snídaně, která se skládá z opečených půlek anglického muffinu s plátkem šunky nebo slaniny, sázeným vejcem a holandskou omáčkou. Ačkoli existuje řada teorií o původu tohoto pokrmu, většina lidí se shoduje na tom, že zásluhu na jeho vzniku má restaurace Delmonico's. Předpokládá se, že šéfkuchař Delmonica jménem Charles Ranhofer vymyslel tento pokrm v 60. letech 19. století pro zákaznici jménem paní LeGrand Benedictová, která chtěla jíst něco nového. Ranhofer dokonce recept zveřejnil ve své kuchařské knize The Epicurean, vydané v roce 1894. Bez ohledu na vynálezce se dnes vejce Benedikt vyskytují po celém světě v mnoha variantách, jako jsou vejce Mornay, Florentine, Blanchard, Hussarde a Cochon. Nevíte-li s jakými víny párovat vejce Benedikt - nevadí, připravili jsme je pro vás...