flapjack
Flapjack je směs ovesné kaše, zlatého sirupu, cukru a rozpuštěného másla, která se upeče a poté se obvykle nakrájí na čtverce nebo obdélníky. Do ovesné směsi se často přidává trochu soli a mletého zázvoru pro lepší chuť a jako alternativa zlatého sirupu se může použít bílý kukuřičný sirup nebo dokonce javorový sirup. Jednoduchost této sladké pochoutky a několik základních surovin potřebných k její přípravě způsobily, že se flapjack stal v Anglii i mimo ni oblíbenou pochoutkou všech dob. Tato sladká ovesná tyčinka je žvýkací nebo křupavá, v závislosti na individuálních preferencích, a hodí se na svačinu, do krabičky na oběd nebo na piknik, stejně jako je ideální svačinou na cesty. Do jednoduchého základu flapjacku lze přidat nekonečné množství přísad, které zvýší jeho chuť a výživovou hodnotu, mimo jiné sušené ovoce, ořechy, semínka, čokoládu, kokosové vločky a marmeládu. Neměl by se však zaměňovat s americkým flapjackem, což je hustá palačinka připravovaná v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. Nevíte-li s jakými víny párovat flapjack - nevadí, připravili jsme je pro vás...