porchetta
Porchetta je tradiční šťavnatá vepřová pečeně bez kostí, která se připravuje po celé Itálii. Tento rustikální pokrm se připravuje tak, že se selátko nebo dospělé prase pečlivě vykostí, bohatě se ochutí solí, česnekem, rozmarýnem, semínky fenyklu nebo jinými aromatickými bylinkami a naplní se nádivkou, která se mění v závislosti na regionu - mohou to být játra, sádlo nebo kousky kůže a masa, rovněž ochucené solí a kořením. Maso se pak sroluje, uplete na rožni a pomalu peče na dřevěném ohni. Po dokončení se nakrájí na velmi tenké plátky a podává se teplé nebo studené s chlebem. Ačkoli je porchetta oblíbená v celé zemi a mnoho regionů nabízí vlastní recepturu, pochází ze střední Itálie, kde je s ní nejvíce spojeno město Ariccia v provincii Řím. Porchetta je považována za slavnostní pokrm, ale díky své lahodnosti a oblíbenosti je dnes také oblíbeným pouličním jídlem, které se obvykle podává samostatně nebo jako náplň do sendvičů. Nevíte-li s jakými víny párovat porchettu - nevadí, připravili jsme je pro vás...