pörkölt
Pörkölt je maďarský národní guláš, jehož název je odvozen od slova pörkölni, což znamená péct nebo opékat. Guláš se připravuje z hovězího, jehněčího, vepřového nebo kuřecího masa, které se dusí v červené omáčce se spoustou cibule, česneku a mleté papriky. Tradičně se podává s knedlíkem, vařenými bramborami nebo těstovinami a doporučuje se k němu maďarská ovocná pálenka. Pörkölt je historicky úzce spjat s tradičním maďarským gulášem, neboť obě jídla se původně připravovala jako selská jídla, při jejichž přípravě se hojně používala mletá paprika. Dnes existuje mnoho druhů pörköltu, jejichž názvy odpovídají klíčovým surovinám použitým v pokrmu, například pacalpörkölt (dršťky), marhapölkört (hovězí maso) a borjupörkölt (telecí maso). U nás se perkelt tradičně připravuje z vepřového masa, tmavého chleba, kmínu a tmavého piva. Nevíte-li s jakými víny párovat pörkölt- nevadí, připravili jsme je pro vás...