shepherd's pie
Jedním z nejoblíbenějších pokrmů ve Spojeném království je tzv. shepherd's pie, teplý a slaný koláč připomínající kastrol, který se skládá z mletého jehněčího nebo skopového masa, cibule, mrkve, worcesterské omáčky, husté omáčky a koření, jako je majoránka, petržel a černý pepř. Všechny ingredience se vloží pod střechu z máslové, krémové bramborové kaše a pečou se v troubě, dokud není koláč upečený. Tuto jednoduchou pochoutku vynalezli pastýři v 18. století v Anglii a Skotsku. Koláč se stal mimořádně populárním v 70. letech 19. století, a to nikoli náhodou, protože v těchto letech se pro veřejnost staly široce dostupnými stroje na mletí masa. Dnes je pastýřský koláč skvělým způsobem, jak využít zbytky vařeného masa, ale obecně se doporučuje používat čerstvé maso pro lepší chuť a strukturu koláče. Tento vydatný koláč je oblíbený v mnoha hospodách, domácnostech a restauracích po celém Spojeném království. Nevíte-li s jakými víny párovat shepherd's pie - nevadí, připravili jsme je pro vás...