tandoori chicken
Kuře tandoori neboli tandoori murgh je jedním z nejoblíbenějších pokrmů indické kuchyně, jehož název pochází z perského slova tannur, což znamená oheň. Pokrm se skládá z kuřecího masa marinovaného v jogurtu, ochuceného tandoori masalou, muškátovým oříškem a kmínem a poté napíchaného na špejle. Jedná se o jedinečný pokrm díky způsobu přípravy - tradičně se připravuje při vysokých teplotách ve válcových hliněných pecích zvaných tandoor, díky čemuž vzniká šťavnaté maso s kouřovou chutí. Podle jedné z populárních teorií ji vynalezl muž jménem Kundan Lal Gujral ve své restauraci Moti Mahal (Palác perel). Chtěl připravit nový pokrm, a tak zkusil péct kuře v peci tandoor, která se většinou používala k pečení slavného indického chleba zvaného naan. Pokrm se okamžitě stal hitem mezi hladovými zákazníky a křupavé, ale šťavnaté kuřecí maso dokonce upoutalo pozornost indického premiéra Džawahariala Néhrúa, který v restauraci často jedl a učinil z něj pravidelný pokrm na oficiálních banketech. Výše uvedená teorie patří do nedávné minulosti, ale historici tvrdí, že kuře připravované v tandooru pochází z období Mughalů, kdy byl tento pokrm pouze součástí tehdejších gigantických indických hostin. Sláva tohoto kuřete vedla ke vzniku mnoha odvozenin, jako je kuře tikka masala a máslové kuře, které se běžně vyskytují v restauracích po celé zemi. Nevíte-li s jakými víny párovat s tandoori - nevadí, připravili jsme je pro vás...