tikka
Indická tikka je pokrm z vykostěného masa, obvykle kuřecího, které se nakrájí na menší kousky a naloží do jogurtu a tradičního indického koření, jako je kurkuma, kmín, koriandr, kajenský pepř, chilli, česnek a zázvor. Maso se peče na dřevěném uhlí v tandooru, tradiční válcové hliněné peci. Aby maso zůstalo křehké a šťavnaté, opakovaně se potírá olejem nebo máslem. Tikka se obvykle připravuje a podává na rožni, ale běžné jsou i obyčejné varianty. Často se nesprávně spojuje s kuřetem tandoori, které se peče a podává s masem ponechaným na kosti. Indická tikka má neznámý původ, ale předpokládá se, že jde o starobylý pokrm, který existuje od objevu pece tandoor, která se v Indii používá již více než 5000 let. Legenda praví, že císař Babur, zakladatel dynastie Mughalů, požádal paňdžábské kuchaře, aby podávali tradiční kuře tandoori bez kostí, což vedlo k vytvoření dnes slavné kuřecí tikky. Je to oblíbené jídlo v Pákistánu a Afghánistánu, kde se obvykle podává jako kuřecí tikka rožeň. Občas se objevují i varianty ze skopového a jehněčího masa, ale kuřecí maso je stále nejoblíbenější ingrediencí. Tradiční kuřecí tikka by se neměla zaměňovat s kuřecí tikka masala, což je variace tohoto pokrmu, která pochází ze Spojeného království. Nevíte-li s jakými víny párovat s tikkou - nevadí, připravili jsme je pro vás...