tikka masala
Kuřecí tikka masala je britské jídlo ovlivněné indickou kuchyní, které se skládá z marinovaných kuřecích kousků připravených v tandooru, které se podávají v kořeněné rajčatovo-smetanové omáčce. O jeho původu se dodnes vedou diskuse - někteří tvrdí, že jej v 70. letech 20. století v Glasgow vynalezl pákistánský kuchař Ali Ahmed Aslam, který do kuřecí tikky přidal svou rajčatovo-smetanovou polévku, aby potěšil zákazníka, jiní tvrdí, že se jedná pouze o variaci na indické máslové kuře nebo kuře tikka, která je přizpůsobena britským chutím. V současnosti je kuřecí tikka masala dokonce považována za národní jídlo země a ministr zahraničí Robin Cook v roce 2001 prohlásil kuřecí tikka masala za symbol moderní multikulturní Británie. Nevíte-li s jakými víny párovat tikka masala - nevadí, připravili jsme je pro vás...