Vína k Zapiekance
Jedním z nejoblíbenějších polských rychlých občerstvení je tento jedinečný sendvič s otevřeným obloženým stolem. Chutný polský sendvič zapiekanka se připravuje z podélně rozříznuté bílé bagety, na kterou se nasype řada chutných ingrediencí, hojná porce strouhaného polotvrdého sýra a griluje se pod grilem. Tato pochoutka vznikla v 70. letech 20. století, kdy bylo v komunistickém Polsku těžké sehnat i ty nejzákladnější suroviny a lidé museli přemýšlet, jak co nejlépe využít vše, co měli k dispozici. Původní zapiekanka se připravovala z osmažených hub a sýra, ale časem se do těchto křupavých teplých sendvičů začaly přidávat různé další ingredience, jako je maso, slanina, klobásy nebo dokonce sýr feta, olivy a ananas. Podávají se vždy horké, nejčastěji s rajčatovým kečupem. Ačkoli je zapiekanka k dostání po celé zemi, zůstává nejoblíbenějším občerstvením ve stáncích rychlého občerstvení v Krakově, zejména o víkendových hodinách po dlouhém nočním přejídání.