Vína ke Caragols
Suchozemští hlemýždi, kterým se v katalánském dialektu říká caragols, jsou ve Španělsku velmi ceněnou gurmánskou pochoutkou, zejména v Katalánsku, Andalusii a Valencii, tedy v oblastech, kde se hlemýždi odedávna volně sbírají a jsou základní ingrediencí tradiční kuchyně. Mezi nejběžnější druhy hlemýžďů, které se v zemi konzumují, patří venkovský hlemýžď nebo zahradní hlemýžď (Helix aspersa) a viniční hlemýžď (Helix pomatia), přičemž první z nich se používá častěji. Tito měkkýši s měkkými ulitami, kterým se ve španělštině říká caracoles, se vyznačují jemnou a zemitou chutí a v dnešní době se pěstují také na speciálních hlemýždích farmách po celé zemi. Kdysi sezónní pochoutka caragols se připravuje na různé tradiční způsoby, včetně caragols a la llauna, caragols a la gormanda a caragols in samfaina. Tento oblíbený místní měkkýš je oslavován během gastronomické akce L'Aplec del Caragol, která se koná každoročně v květnu v katalánském městě Lleida a na níž se podává řada hlemýždích specialit, které si vychutnává velké množství místních obyvatel i turistů.