Lokus červený 2010, reserva, noble liquer wine VÍNO J.STÁVEK

444 Kč
Skladem (1 ks)
Možnosti doručení

Toto fortifikované víno vyniká temně rubínovou barvou a bohatou vůní, ve které se spojují tóny tmavého ovoce, sušených švestek, ostružin a jemných náznaků koření. Dlouhé devítileté zrání v dubovém sudu vínu dodalo sametovou strukturu a pomohlo zjemnit původní adstringenci, díky čemuž působí harmonicky, uhlazeně a plně.

Na chuti se rozvíjí výrazná ovocnost s doteky černých třešní, švestek a borůvek, doplněná o tóny kakaa, vanilky a jemně nasládlého dřeva. Fortifikace zvýrazňuje hutnost a hloubku vína, které díky obsahu alkoholu 16 % působí teplým, hladkým a dlouhotrvajícím dojmem. Dochuť je vytrvalá, sametová a nese příjemné tóny čokolády a koření.

Toto víno je ideální jako digestiv, ale také skvěle doplní čokoládové dezerty, fondant, tiramisu nebo dezerty s karamelem a sušeným ovocem.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jedná se o víno připravené technologií fortifikace kvasicího rmutu uleželým ušlechtilým destilátem, tedy technologií portských vín. Víno zrálo 9 let v jednom dubovém sudu o objemu 500 litrů. Obrovský potenciál dodal nejen ročník, ale také použitá odrůda Frankovka. Počáteční svíravost (adstringence) se během této dlouhé doby vyležela. Temně rubínová barva zůstala zachována, stejně jako ovocnost tmavého ovoce. Výjimečnost vína podtrhuje extraktivnost a dlouze trvající dochuť.

Víno vhodné jako samostatný odpolední přípitek či jako součást slavnostního menu. Není mnoho vín, která si poradí s čokoládou, ale toto k nim patří. Zkuste snoubení právě s čokoládovými dezerty a budete je servírovat pravidelně. Neodoláte. Posezení s kávou a Lokusem z vás udělá hostitele roku. Důležitá je teplota podávání, ideálně 12 °C.

Víno Jan Stávek je specialistou na likérová vína vyráběná technologií portských vín. Jedná se o technologii fortifikace (dolihování), během kterého se do kvasícího hroznového moštu přidává velmi jemný a uleželý vinný destilát. Tím dojde k zastavení kvašení, a ve víně tak zůstane zbytek přírodního hroznového cukru. Moravská varianta portského vína je výsledkem práce Jana Stávka,  specialisty na tuto technologii u nás. Vinařství patří ke třem výrobcům, kteří jako jediní mají v České republice na výrobu těchto vín koncesi. Díky kvalitním hroznům a specifičnosti naší vinařské oblasti (patřící mezi severní vinařské oblasti), jsou tato původem jižní a elegantní vína v naší moravské variantě více ovocná a svěží. Lokální i světová zároveň.

Ocenění:

  • Zlatá medaile biopotravina roku 2013
  • Stříbrná medaile biopotravina roku 2019

Doplňkové parametry

Kategorie: Vína a mošty
Druh: Likérové
Odrůda: Frankovka
Cukr: Sladké
Země: Česká republika
Oblast: Morava
Podoblast: Velkopavlovická
Barva: Červené
Obsah alkoholu: 16
Ročník: 2010
Objem: 0.5
Sdružení: Mladí vinaři
Uzávěr: Korek
Rozměr v cm: Do 30/10 cm
Šarže: 410
Zbytkový cukr: 55
Kyselina: 4.3
Vinařství: J. Stávek
Párování: dezerty, sýry, sýry s modrou plísní, ovčí sýry, stilton, dubliner, gorgonzola piccante, salašnický, quiche aux champignons

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

"

Vinařství navazuje na rodinnou tradici, která sahá až do roku 1898. Frankovka a fortifikovaná vína jsou vlajkovými loděmi vinařství. Jan Stávek byl v roce 2020 vyhlášen Enologem roku ČR a jeho odbornosti si cení v mnoha dalších vinařstvích. Jsme rádi, že u nás najdete plnou šíři jeho sortimentu.

Vinařská oblast: Morava

Vinařská podoblast: Velkopavlovická

10 ha vinic

45 tisíc lahví ročně

1898 založeno

Vinařský dům v Němčičkách postavil v roce 1898 František Kopřiva a do tohoto roku se také datuje vznik rodinného vinařství. Dnes ho vede Jan Stávek, který nejen že řemeslo dokonale ovládá, ale umění výroby vína také předává ostatním. Učí na České zemědělské univerzitě v Praze, na Vinařské akademii ve Valticích a v Národním vinařském centru. Díky své edukativní činnosti byl v roce 2020 vyhlášen Enologem roku České republiky.

Zkušenosti si Jan Stávek odnesl z rodinné tradice, a další znalosti si prohloubil během svého doktorského studia a stáží v zahraničí. Osvojil si tak čistý, organický přístup k pěstování hroznů, který se mu pravidelně odměňuje delikátními víny ověnčenými tituly. Specialitou vinařství je Frankovka, které se v malebných Němčičkách skvěle daří. Vyrábí ji zde v podobě červeného, bílého i rosé vína. V nabídce má vinařství i rodinná cuvée, jejichž recept pochází vždy od jednoho z předků stávajícího enologa Jana Stávka.

VÍNO J. STÁVEK bylo v roce 2018 vyhlášeno Vinařstvím roku České republiky.

"