Rosso di Valtellina 2018 Arpepe

Ocenění
Značka: Arpepe
595 Kč
Skladem (50 ks)
Můžeme doručit do:
24.4.2024
Možnosti doručení

Rosso di Valtellina je snadno pitelné víno s typicky granátovou barvou, které se hodí na každodenní popíjení i speciální příležitosti. Vynikne vedle sušeného masa, sýrů a kořeněných těstovin.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Klasické červené z odrůdy Nebbiolo, které vzniklo v Alpách na severu Itálie ve vinařství ArPePe a dokonale charakterizuje region Valtellina. Organické hrozny zrály s minimálními zásahy 130 dní v dřevěných kádích, betonu a láhvi.

Chuť je svěží, ovocná a harmonická se středně plným tělem a křídovými tříslovinami. V aroma vás čekají rafinované tóny malin, pepře a borovice, barva je svěží, granátová. Víno se tak skvěle hodí pro párování se sušeným masem, sýry, kořeněnými těstovinami anebo k hovězímu na houbách.

Ocenění:

  • Wine Spectator 89 bodů

Doplňkové parametry

Kategorie: Vína a mošty
Druh: Tiché
Odrůda: Nebbiolo
Cukr: Suché
Země: Itálie
Oblast: Lombardia
Barva: Červené
Obsah alkoholu: 13.5
Ročník: 2018
Objem: 0.75
Ocenění: Wine Spectator
Uzávěr: Korek
Šarže: L19 337
Vinařství: Arpepe
Párování: italská kuchyně, těstoviny, uzeniny, sýry, vepřové, hovězí, houby, bresaola della Valtellina

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Starobylá vinařská rodina Pelizzatti, která vlastní toto vinařství, se již více než 150 let věnuje pěstování vzácné odrůdy Nebbiolo, jež se v průběhu staletí ideálně přizpůsobila kraji Valtellina, kde se víno stále zpracovává ručně.

Vinařská oblast: Lombardie

Vinařská podoblast: Valtellina

13 ha vinic

60 tisíc lahví ročně

1860 založeno

Kvalita zdejších vín je dnes tak jako v minulosti znamenitým výsledkem dlouholetého pomalého vývoje. Tito zkušení vinaři trpělivě čekají, a teprve když nastane ten správný okamžik, přistoupí k lahvování vína, přičemž vždy přísně respektují fáze měsíce. Pak víno vrátí zpět a nechají je odpočívat v lahvích.

Jak sami o svém přístupu k produkci skvělých vín říkají: „Po pět generací jsme vždy čekali na správný čas, který je potřeba, a právě ten určuje tempo naší práce. Čas a pokora dělají z našeho vína nejčistší a nejupřímnější výraz této země a lidí, kteří ji s takovým nasazením obdělávají. Tak nás to naučil náš otec Arturo, tak to děláme, aniž bychom se nechali ovlivnit pomíjivými módami a konvenčním vkusem.“

Valtellina (lombardsky: Valtulina, německy: Veltlin, rétorománsky: Vuclina) je údolí ledovcového původu brázděné řekou Adda, která se táhne v délce 120 kilometrů od průsmyku Stelvio až k jezeru Como. Je sevřeno mezi pohořími Alpi Retiche a Orobie, probíhá souběžně s řetězcem Alp a má jedinečné mikroklima. Od úsvitu do západu slunce prohřívá terasovitou vinici, která je jako drahokam zasazena do retického svahu, plně vystavena jižnímu slunci a uklidňována chladným vánkem ze severu.

Suché kamenné zídky zadržují chudou půdu tvořenou vločkovitou žulou, kde od nepaměti kořen révy Nebbiolo z Alp nachází všechny živiny potřebné k vytvoření nepřekonatelné genetické variability. Podívaná na terasovité vinice v údolí Valtellina je dědictvím horalů, kteří se o ně starají po staletí, a je to neocenitelný poklad, který si zaslouží být chráněn jako kulturní památka UNESCO. V oblasti bylo vyšlechtěno veltlínské červené rané, dnes převládají modré hrozny odrůdy Nebbiolo.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.