Vína k těstovinám

Příběh těstovin začíná u našich předků, kteří sbírali divokou pšenici, naučili se zrna loupat a správně vařit a poté je spojit s vodou a vyrobit z nich jedlý produkt. Těstoviny z obilí byly základem mnoha civilizací a zůstaly jím už od pravěku. Podle některých římský básník Horác byl vůbec prvním člověkem, který psal o těstovinách, když se zmínil o laganum, pravděpodobně předchůdci dnešních slavných lasagní. Existoval také mýtus, že Marco Polo přivezl těstoviny do Itálie z Číny, tento mýtus byl však vyvrácen, vědci se shodují, že Sicilané konzumovali domácí těstoviny již dlouho před Polovým narozením. Pravděpodobně měli na mysli busiatu, raný typ "špaget", který se vyráběl tak, že se těsto obtočilo kolem stébel trávy, která se vytrhla a těstoviny zůstaly s dírou uprostřed. Vzhledem k tomu, že Arabové okupovali Sicílii téměř 400 let a vyráběli lektvar zvaný itriya, z arabského slova znamenajícího provázek, a špagety znamenají v italštině malé provázky, není těžké vidět souvislost mezi těmito dvěma pojmy. Od této doby Italové vyráběli těstoviny ve tvaru provázků, stuh a trubiček. Dnes je rozmanitost těstovin obrovská: mohou být dlouhé nebo krátké, ručně vyráběné nebo tovární, plněné nebo neplněné, vařené ve vývaru nebo připravované s mnoha omáčkami. Kdo by to byl řekl, že z jednoduchých surovin, jako je mouka, voda, sůl (a někdy i vejce), lze získat takové gastronomické lahůdky: ravioli, tagliatelle, fettucine, tortelli, cenci, chianche nebo orecchiette, a to jsou jen některé z nich. Nevíte-li s jakými víny párovat těstoviny - nevadí, připravili jsme je pro vás...

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.