Ryzlink vlašský 2022 Mlýnská, pozdní sběr Vinařství Entrée
Detailní popis produktu
Špičkový Ryzlink vlašský z rodinného vinařství Entrée, který vyhrál velkou zlatou medaili v soutěži Král vín 2023. Zaujme plnou zlatožlutou barvou s medovými odlesky a příjemně strukturovanou vůní.
Na nose ucítíte intenzivní vůni květin – zejména lípy, tropického ovoce a medu. Chuť je velmi bohatá, plná, podpořená botrytickými hrozny a postupně se rozvíjející. Ucítíte zralé ovoce, minerály a v závěru pak jádrové ovoce a rozinky.
Víno podávejte vychlazené na 8–12 °C. Skvěle se hodí například ke grilovanému masu, asijským pokrmům, výraznějším sýrům, ale také k lehkým krémovým dezertům.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Vína a mošty |
|---|---|
| Druh: | Tiché |
| Odrůda: | Ryzlink vlašský |
| Cukr: | Suché |
| Země: | Česká republika |
| Oblast: | Morava |
| Podoblast: | Mikulovská |
| Produktová řada: | 3E |
| Barva: | Bílé |
| Obsah alkoholu: | 13.5 |
| Ročník: | 2022 |
| Objem: | 0.75 |
| Vinice: | Mlýnská |
| Klasifikace: | Pozdní sběr |
| Sdružení: | Dunajovské kopce |
| Uzávěr: | Šroubový uzávěr |
| Šarže: | 12A/22 |
| Zbytkový cukr: | 3.9 |
| Kyselina: | 6.6 |
| Vinařství: | Entrée |
| Položka byla vyprodána… | |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Entrée založili manželé Pavla a Zdeněk Tréškovi v roce 2017. Vinici najdete v Mikulově, přímo pod úpatím Svatého kopečku a vína zrají v historickém sklepě, který našli před 35 lety při bagrování vlastního dvora. Výrobu vína má pod taktovkou Zdeněk, Pavla pak vinařství řídí.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
3,5 ha vinic
7 tisíc lahví ročně
2017 založeno
Na vinohradě o 3,5 hektarech se starají o 2 000 keřů, a navíc zpracovávají hrozny sousední vinice. Momentálně produkují maximálně 9 šarží po 600 litrech vína, tedy necelých 8 000 lahví ročně, zejména pro privátní klientelu – například na degustace přímo ve sklípku. V roce 2021 vinařství rozšířili o dalšího 1,5 hektaru nových vinic.
Ve vinařství produkují bílá i červená vína. Bílá vína se vyrábí v nerezových tancích i v dubových sudech, kde leží alespoň 6 měsíců na jemných i hrubých kvasnicích. Při výrobě červených vín se přistupuje k tradičnímu kvašení v otevřených nádobách a následné maceraci na slupkách a ležení v barikových sudech po vylisování. Zdeněk si stojí za tím, že víno potřebuje svůj čas a při výrobě se nikam nespěchá.
A odkud se vzal název a logo vinařství? Název Entrée poukazuje jednak na to, že je vinařství nové a teprve se zde píše historie. Vinice je navíc umístěná na tzv. vstupní bráně na Svatý kopeček v Mikulově a název v sobě má kousek rodinného jména Tréškovi. Jednotlivá písmena v logu pak odkazují na jména zakladatelů a jejich syna – Pavla, Zdeněk a Jakub Tréškovi.