Sur lie

Technologie zrání vína neboli zrání vína na jemných kalech. Víno je po určitou dobu ponecháno na kalech – na kvasnicích. Poté, co kvasinky promění cukr na alkohol, rozkládají se a klesají ke dnu. Víno se nejprve stáčí z hrubých kalů, jemné zůstávají a víno zraje dále na nich. Pokud jsou tyto kaly pravidelně promíchávány během zrání vína, vytváří se díky nim ve víně nové chutě a vůně, víno se stává aromatičtější, plnější, komplexnější. Charakteristické jsou tóny opečeného toustového chleba a lískových oříšků. Co zní jednoduše, samozřejmě tak jednoduché není. Pokud by se víno promíchávalo příliš často či naopak málo, hrozí procesy, které víno kompletně znehodnotí. Jsme tak přítomni jednomu z mnoha kroků, pro které se vinař rozhoduje, rozcestí, které povyšuje řemeslo na umění.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.