Veltlínské zelené 2021, pozdní sběr Vinařství Dvořáček LTM
Detailní popis produktu
Veltlínské zelené z 35 let starých keřů vinné révy rostoucích na viniční trati Trkmansko v obci Rakvice. Při zpracování hroznů byla využita kontrolovaná fermentace a dva druhy neutrálních kvasinek. 10 % objemu pak kvasilo a zrálo 9 měsíců v dubovém sudu.
Po nalití do sklenice si všimnete typické, světle zelené barvy a výrazného aroma vyzrálého žlutého ovoce doplněného jemně uzenými tóny. Na patře hned nastupuje tropická chuť, pečené hrušky a žlutý meloun.
Víno má vynikající kyselinu a plný závěr s jemnou tříslovinou. Vychlazené na 8–11 °C se skvěle hodí zejména ke sladkovodním rybám, pokrmům z chřestu a různým zeleninovým salátům.
Ocenění:
- Unie enologů ČR - 86 bodů
- Víno Bojnice 2023 - Zlatá medaile
- GRAND PRIX VINEX 2023 - Zlatá medaile
- Výstava vín Trojzemí 2023 - Zlatá medaile
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Vína a mošty |
|---|---|
| EAN: | 8592935027211 |
| Druh: | Tiché |
| Odrůda: | Veltlínské zelené |
| Cukr: | Suché |
| Země: | Česká republika |
| Oblast: | Morava |
| Podoblast: | Slovácká |
| Barva: | Bílé |
| Obsah alkoholu: | 13 |
| Ročník: | 2021 |
| Objem: | 0.75 |
| Obec: | Rakvice |
| Vinice: | Trkmansko |
| Klasifikace: | Pozdní sběr |
| Ocenění: | Grand Prix Vinex, Unie enologů, Víno Bojnice, Výstava vín Trojzemí |
| Uzávěr: | Korek |
| Šarže: | 27/2021 |
| Zbytkový cukr: | 0.5 |
| Kyselina: | 6.6 |
| Vinařství: | Dvořáček LTM |
| Párování: | zelenina, saláty, chřest, sýry, ryby, sladkovodní ryby, dubliner |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Za malým rodinným vinařstvím Dvořáček LTM stojí Lubomír Dvořáček a jeho děti, Tomáš a Magdaléna. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR, sdružení Collegium Vinitorum a předseda spolku Velká Vína Velkých Vinic. Pěstování vinné révy se začal věnovat v roce 1986, profesionální produkci vysoce jakostních moravských vín pak v roce 2000.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
2 ha vinic
tisíc lahví ročně
2000 založeno
V posledních letech ve vinařství zmenšili pěstební plochu na 2 hektary v nejlepších polohách viničních tratí, zredukovali počet pěstebních odrůd na tři tradiční červené a pět bílých, nepoužívají herbicidy ani minerální hnojiva a snaží se o produkci co nejbližší přírodě.
Všechna vína nechávají alespoň částečně zrát i kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací a bez filtrace. Díky tomu zde vznikají skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína, zásadně s nízkým obsahem zbytkového cukru.