Vína k Amaretti
Tyto lahodné sušenky s mandlovou příchutí mají starobylou historii, protože se údajně poprvé začaly vyrábět ve středověku. Jejich název pochází z italského amaro, což znamená hořký, a odkazuje na ostrou chuť hořkých mandlí nebo meruňkových jader, které se tradičně používají v receptu spolu s vaječnými bílky a cukrem. Mohou se vyrábět buď suché a křupavé, nebo měkké a žvýkací - secchi nebo morbidi - amaretti jsou však dnes synonymem pro křupavé amaretti di Saronno ze stejnojmenného lombardského města, které uvedla na trh rodina Lazzaroni a které se často označují jako původní amaretti. Postupem času se v Itálii staly všudypřítomnými a každý region má svou vlastní verzi receptu, v níž se používají různé poměry základních surovin nebo různá tuhost bílků, teploty a doba pečení, případně další přísady, jako jsou žloutky, mouka nebo kypřící látky. Piemontská verze amaretti di Mombaruzzo je rovněž křupavá a vyrábí se výhradně z cukru, bílků, sladkých mandlí a meruňkových jader, zatímco městečko Sassello v Ligurii je proslulé svými kulatými, velmi měkkými a žvýkacími amaretti, které díky velmi vysokému podílu mandlí v těstě připomínají téměř marcipán. Lombardské amaretti di Gallarate jsou rovněž velmi měkké, ale nepravidelného tvaru, zatímco amaretti Casperiani z provincie Rieti se vyrábějí z lískových oříšků místo mandlí. Amaretti di Carmigiano, známé také jako amaretti di Fochi, se vyskytují v Toskánsku - jsou měkké, nedokonale tvarované a menší než ostatní, mají charakteristickou jantarovou barvu a výrazné mandlové aroma. V Laziu se vyrábějí měkké a oválné amaretti Fiuggi a Guarcino ze sladkých i hořkých mandlí, vaječných bílků a cukru, které se tradičně kladou na kotouč z oplatkového papíru. Z kombinace sladkých a hořkých mandlí se vyrábí také amaretti di Modena v regionu Emilia-Romagna, které jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké.