Vína k bažantovi

Bažant je nejprodávanějším druhem pernaté zvěře v Evropě, ačkoli původně pochází z Asie, je dnes rozšířený po celém světě. Jeho maso je známé pro velmi chutnou chuť a jemné aroma, a v době lovecké sezóny je vyhledávanou lahůdkou. Bažantí maso je světlé a hrubě vláknité, s nízkým podílem tuku. Nejoceňovanější je maso z mladých bažantů, kteří dosáhli hmotnosti 700 – 1 300 g, jelikož je jemné a šťavnaté. U starších jedinců může být maso tužší, hrubší a sušší. Nejchutnějšími částmi bažanta jsou stehna a prsa, která se nejčastěji připravují pečená nebo dušená. Můžete také péct bažanta vcelku, například na kořenové zelenině, v červeném víně nebo s nádivkou. Dobře ladí také s ovocem, jako jsou jablka, hrušky nebo brusinky. Bažantí maso má tendenci se při tepelné úpravě vysušit, proto se doporučuje před přípravou prošpikovat nebo obalit plátky slaniny. Maso mladých bažantů vyžaduje relativně krátkou dobu tepelné úpravy (40–60 minut podle hmotnosti), zatímco starší maso je vhodné předvařit a poté krátce dopéct.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.