Vína k jablečnému koláči

Přestože Anglie má dlouhou historii výroby masových a ovocných koláčů a byla inspirací pro americké verze, neexistuje nic, co by bylo synonymem pro americké dezerty více než jablečný koláč. Ve Spojených státech najdete jablečné koláče všude, od velkých obchodů s potravinami a restaurací až po kavárny a domácí pekárny, pečené do zlatohnědé dvojité kůrky, naplněné jablky obalenými ve skořicovém cukru. Domácí americký jablečný koláč je zdrojem velké hrdosti a vyvolává spory o to, která odrůda jablek je nejvhodnější pro nejlepší koláče. Někteří přísahají na Granny Smiths, ale ta jsou kyselá a vyžadují příliš mnoho cukru, což vede k rozmočené kůrce. Jiní dávají přednost Golden Delicious, nejsušší, ale nejméně aromatické odrůdě. Odborníci volí trpké odrůdy Cortland nebo aromatické odrůdy Northern Spy, které jsou v nejlepším stavu mezi zářím a listopadem. Odrůdy jablek však nejsou jediným problémem. Jak je to s kůrkou? Měla by být vločková a máslová, nebo tenká, křupavá a na bázi sádla? Pro sladkou a slanou kombinaci někteří dokonce nahrazují polovinu másla sýrem Cheddar, čímž vznikne neobvyklý jablečný koláč se sýrovou kůrkou. Nejoblíbenějším druhem v USA je pravděpodobně jablečný koláč à la mode, který byl vynalezen v Minnesotě v roce 1885 a podává se s kopečkem zmrzliny na povrchu. Bez ohledu na regionální odrůdy a nekonečné debaty je jablečný koláč americký dezert jako žádný jiný, nejlépe se snoubí se sladkým vínem Ryzlink rýnský.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.