Vína k Pancettě
Tato tradiční italská pochoutka se vyrábí ze soleného vepřového bůčku, který se občas okoření fenyklem, pepřem nebo muškátovým oříškem. Na rozdíl od jiných podobných uzenin se pancetta obvykle neudí, ale pouze suší, a to obvykle několik měsíců. Existují i uzené druhy, ale nejsou zdaleka tak rozšířené jako jednoduše uzený a čistě chutnající druh. Vyrábí se ve dvou formách - v rolované, typické pro severní Itálii, a v původní ploché formě, která je oblíbená ve střední a jižní Itálii. Pancetta je základní surovinou italské kuchyně, ale je oblíbená i v mnoha dalších evropských zemích a zvláštní místo zaujímá i v tradiční italsko-americké kuchyni. V Itálii se často podává jako studený nářez vedle jiných druhů uzenin, ale mimo Itálii je obvykle považována za syrovou a před konzumací se často vyžaduje její tepelná úprava. Obvykle se prodává v tenkých plátcích nebo nakrájený na malé kostičky. Plátky pancetty se často používají jako obal na různé druhy grilované nebo pečené zeleniny a masa a vytvářejí lahodnou křupavou oblohu. Kostičky pancetty se často smaží jako zvýrazňovač chuti dušených pokrmů, omáček a vývarů, kterým dodávají jemnou kouřovou chuť a masový nádech, aniž by přebily ostatní přísady. Pancetta se také často používá jako příloha na pizzu nebo se podává smažená vedle vajec, masa nebo zeleniny.