Vína k Roquefortu

Roquefort je jeden z nejlepších francouzských sýrů, který se vyrábí z plnotučného nepasterizovaného ovčího mléka. Po celém těle sýra se rozprostírají modré žilky, které vznikají ze spor Penicillium roqueforti před lisováním sýra. Je tak chutný a oblíbený, že si ho oblíbil i císař Karel Veliký a místně se mu říká "sýr králů a papežů". Roquefort má na povrchu vlhkou kůru, zatímco uvnitř má křehkou strukturu a krémovou, pikantní, intenzivní, komplexní, ostrou a slanou chuť s bílou hmotou mramorovanou modrou plísní. Musí zrát nejméně 5 měsíců v jeskyních na jihu Francie. Má sice vysoký obsah tuku a soli, ale zároveň je zdraví prospěšný, protože je prokázáno, že má jedinečné protizánětlivé účinky. Roquefort se velmi dobře kombinuje s fíky, ořechy, sladkými bílými a silnými červenými víny. Často se také používá do salátů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.