Vína k Tafelspitzu

I když je dnes tafelspitz jedním z nejoblíbenějších rakouských jídel, kdysi byl tento šťavnatý pokrm z vařeného telecího masa vyhrazen pouze pro vládnoucí vrstvu a patřil k oblíbeným jídlům císaře Františka Josefa I. Podle císařské kuchařky z roku 1912 byl tafelspitz na dvoře běžným jídlem a "na soukromém stole Jeho Veličenstva nikdy nechyběl vynikající kus vařeného hovězího masa". Název tafelspitz (doslova špička [masa] na stůl) odkazuje na odřezek z horního zadního konce krávy těsně pod ocasem, ačkoli někteří kuchaři dávají pro tento pokrm přednost například roštěnci, zatímco nejbohatší a nejšťavnatější maso pochází z odřezku z kýty zvaného beinfleisch. Bez ohledu na to, o jaký kus se jedná, se maso vždy dusí pomalu s kořenovou zeleninou. Do směsi se mohou přidat také kousky kuřete a morku a hrnec se neustále podlévá vodou, čímž vzniká křišťálově čistý vývar. Tafelspitz se tradičně konzumuje v oddělených chodech: nejprve se podává horký vývar v hrncích na bujon a poté křehké plátky hovězího masa, které obvykle doplňují brambory, mrkev a krémová omáčka z jablek, křenu a pažitky. Nevíte-li s jakými víny párovat tafelspitz - nevadí, připravili jsme je pro vás...

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.