Vína k vídeňským párkům
Wiener würstchen je název německého párku, která se obvykle připravuje ze směsi vepřového a hovězího masa a je považována za variaci na tradiční klobásu/párek frankfurter würstchen. Tato kombinace je před vložením do tenkých ovčích střev, uzením a vařením jemně nasekána a ochucena kořením, jako je bílý pepř, koriandr, muškátový květ, paprika, sůl a zázvor. Již v roce 1805 vytvořil ve Vídni Johann Georg Lahner, řezník z Düsseldorfu, který se však vyučil ve Frankfurtu, novou variantu párku, když do původního frankfurteru, která se vyráběla výhradně z vepřového masa, přidal hovězí maso. Zpočátku nesl jeho výtvor název Lahners würstel, ale brzy se mu začalo říkat frankfurter würstel - tento název se v Rakousku udržel dodnes. V Německu se začala nazývat wiener würstchen (což v němčině znamená vídeňská klobása), což odkazuje na místo, kde se původně začaly vyrábět. Dalším důvodem, proč Němci museli tyto nazývat wiener würstchen a ne frankfurtské párky, jak tomu bylo ve Vídni, byl chráněný status, který frankfurter würstchen v zemi požívají od roku 1860.