Vína ke Kimchi
Přestože mnohým lidem při vyslovení slova pickles přeběhne mráz po zádech, Korejci našli způsob, jak udělat kvašenou nakládanou zeleninu zajímavou, chutnou a dráždivou. Tato kořeněná, slaná, sladkokyselá zelenina známá jako kimči, která je klasickým předkrmem nebo přílohou ke každému korejskému jídlu, začíná svou cestu nakrájená na plátky, svázaná do svazků a naložená v nálevu s pálivými chilli papričkami, slanou rybí pastou, pórkem, zázvorem, cukrem a česnekem. Ačkoli obliba kimči na Západě stále stoupá, jedná se o starobylý pokrm, jehož historie sahá zhruba dva tisíce let nazpět, kdy se o něm poprvé objevily písemné zmínky. Původně se mu říkalo chimchae, což v doslovném překladu znamená namočená zelenina, protože kimči se v minulosti namáčelo pouze do slaného nálevu nebo hovězího vývaru, ale ve 12. století se do hrnce začaly přidávat další přísady a koření. Dnes se kimči vyrábí jak v Severní, tak v Jižní Koreji, přičemž jižní verze je slanější a pikantnější než severní. V chuti kimči hrají roli i roční období - na jaře a v létě je oblíbené osvěžující okurkové kimči, zatímco zimní kimči může obsahovat ředkvičky a hořčičné listy. Kvůli ostrému a štiplavému zápachu se tradičně kvasí venku, zakopané v sudech nebo hrncích. I když se podává jako předkrm, obvykle zůstává na stole po celou dobu jídla a doprovází klasické pokrmy, jako je bulgogi, kalbi a mandu guk (knedlíčková polévka), zatímco zelí kimči se často smaží do placiček kimčijeon a přidává se do mnoha polévek a dušených pokrmů. Tento pokrm, který je základem každého korejského jídla, je tak oblíbený, že místní obyvatelé při fotografování dokonce křičí "kimči!", podobně jako Američané křičí "sýr!".