Vinbrusco 2016, IGT Montenidoli
Product detailed description
Téměř zapomenuté bílé cuvée odrůd z oblasti San Gimignano obsahující 65 % odrůdy Trebbiano a 35 % Malvasia. Tradičně se vyrábělo z hroznů získaných před sklizní pro klasické Chianti, aby si rolníci užili trochu bílého.
Pěstování na vinici probíhá striktně organicky, hrozny macerují volně na slupkách a zrání probíhá na láhvi. Průměrná roční produkce je pouze 3 000 láhví.
Víno má světle žlutou barvu a na nose ucítíte vůni ovoce, bylin a čerstvých květů. Na patře je víno příjemné a snadno pitelné. Skvěle doplní ryby, zeleninu, bílé maso i ostré a asijské pokrmy.
Additional parameters
| Category: | Wines |
|---|---|
| Type: | Still |
| Variety: | Malvasia Bianca, Trebbiano Gentile |
| Sugar: | Dry |
| Country: | Italia |
| Region: | Toscana |
| Color: | White |
| Alcohol: | 14 |
| Vintage: | 2016 |
| Size: | 0.75 |
| Cap: | Cork |
| Winery: | Montenidoli |
| Appellation: | IGT |
| Food Pairing: | italská kuchyně, asijská kuchyně, uzeniny, šunka, prosciutto di Parma |
Be the first who will post an article to this item!
Rozlehlý statek o rozloze zhruba 200 hektarů na hoře Montenidoli se nachází nad městečkem San Gimignano v Toskánsku. Celých 24 hektarů pokrývá vinice, o kterou se stará již přes 50 let Elisabetta Fagiuoli.

Vinařská oblast: Střední Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
24 ha vinic
3 tisíc lahví ročně
1971 založeno
Elisabetta se v roce 1965 zamilovala do panství Montenidoli, koupila jej a zanedbaným vinicím i olivovému háji postupně navrátila původní krásu a vitalitu. V roce 1971 vyrobila své první komerční červené víno a až do roku 1984 nevyráběla žádné bílé. Později ale zjistila, že půda má pro bílé hrozny skvělý potenciál a pod jejíma rukama začala vznikat také bílá vína vysoké kvality.
Ve vinařství Montenidoli se vína pěstují zásadně přírodně a ekologicky. Nikdy se zde nepoužívaly pesticidy a díky vzdálenosti nehrozí ani znečištění ze sousedních vinic. Svá bílá vína Elisabetta popisuje jako bílá s tělem červených. Částečně je to také proto, že fermentují vždy alespoň v částečném kontaktu se slupkou.
