Vinbrusco 2016 Vinařství Montenidoli
Detailní popis produktu
Téměř zapomenuté bílé cuvée odrůd z oblasti San Gimignano obsahující 65 % odrůdy Trebbiano a 35 % Malvasia. Tradičně se vyrábělo z hroznů získaných před sklizní pro klasické Chianti, aby si rolníci užili trochu bílého.
Pěstování na vinici probíhá striktně organicky, hrozny macerují volně na slupkách a zrání probíhá na láhvi. Průměrná roční produkce je pouze 3 000 láhví.
Víno má světle žlutou barvu a na nose ucítíte vůni ovoce, bylin a čerstvých květů. Na patře je víno příjemné a snadno pitelné. Skvěle doplní ryby, zeleninu, bílé maso i ostré a asijské pokrmy.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Vína a mošty |
|---|---|
| Druh: | Tiché |
| Odrůda: | Malvasia Bianca, Trebbiano Gentile |
| Cukr: | Suché |
| Země: | Itálie |
| Oblast: | Toscana |
| Barva: | Bílé |
| Obsah alkoholu: | 14 |
| Ročník: | 2016 |
| Objem: | 0.75 |
| Uzávěr: | Korek |
| Vinařství: | Montenidoli |
| Apelační systém: | IGT |
| Párování: | italská kuchyně, asijská kuchyně, uzeniny, šunka, prosciutto di Parma |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rozlehlý statek o rozloze zhruba 200 hektarů na hoře Montenidoli se nachází nad městečkem San Gimignano v Toskánsku. Celých 24 hektarů pokrývá vinice, o kterou se stará již přes 50 let Elisabetta Fagiuoli.

Vinařská oblast: Střední Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
24 ha vinic
3 tisíc lahví ročně
1971 založeno
Elisabetta se v roce 1965 zamilovala do panství Montenidoli, koupila jej a zanedbaným vinicím i olivovému háji postupně navrátila původní krásu a vitalitu. V roce 1971 vyrobila své první komerční červené víno a až do roku 1984 nevyráběla žádné bílé. Později ale zjistila, že půda má pro bílé hrozny skvělý potenciál a pod jejíma rukama začala vznikat také bílá vína vysoké kvality.
Ve vinařství Montenidoli se vína pěstují zásadně přírodně a ekologicky. Nikdy se zde nepoužívaly pesticidy a díky vzdálenosti nehrozí ani znečištění ze sousedních vinic. Svá bílá vína Elisabetta popisuje jako bílá s tělem červených. Částečně je to také proto, že fermentují vždy alespoň v částečném kontaktu se slupkou.
