Vína k Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma je mistrovské dílo času a tradice, které se vyrábí se stejnou pečlivostí již od římských dob a je zlatým standardem italské šunky. Prasata plemen Large White, Landrace a Duroc, která se používají k výrobě této šunky, musí rovněž splňovat vysoké kvalitativní standardy, musí být chována v jednom z deseti severoitalských a středoitalských regionů a krmena obilím, obilovinami a syrovátkou ze sýra Parmigiano Reggiano, což přispívá ke komplexní chuti masa. Kromě charakteristického mikroklimatu oblasti Parma, které je ideální pro sušení šunky, je důležitou součástí procesu solení. Odborník Maestro Salatore (solný mistr) odměří minimální množství mořské soli potřebné k uchování masa. Tím se dodržuje tradice "Cultura del Dolce" (kultura sladkého), přičemž charakteristická chuť šunky Prosciutto dokonale balancuje mezi slanou a sladkou chutí. Parmská šunka se ve fázi riposo neboli odpočinku nechává viset tři měsíce. Aby se šunka příliš nevysušila, je přibližně sedm měsíců po nasolení potřena sugnou, směsí rýžové mouky, soli a vepřového sádla. Podle přísných předpisů musí šunka Prosciutto di Parma zrát nejméně jeden rok, než získá značku vévodské koruny, a některé se dokonce zrají až tři roky. Maso postupně tmavne a tvrdne, čímž získává svou jedinečnou plnou chuť. Pro maximální požitek se parmská šunka krájí na tenké plátky a podává se jako předkrm s focacciou nebo teplou piadinou, trochou sýra a hříbky zavařenými v oleji nebo obalenými kolem grissini a spojenými s vínem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.