Frankovka

Frankovka je naší nejzastoupenější modrou odrůdou a zároveň důkazem, že krásná červená vína děláme i v českých podmínkách.

PŮVOD 

Původ Frankovky není dodnes přesně znám, a proto se v různých vinařských i nevinařských kruzích dozvíte leckdy zajímavé a někdy i úsměvné hypotézy a zaručené pravdy. Nicméně podle posledních vědeckých poznatků za použití profilování DNA se zdá, že původ této odrůdy je v širším regionu mezi Dalmácií, Rakouskem a Maďarskem. Stále ale platí, že přesné místo zrodu a původu odrůdy je zatím neznámé! 

KDE SE PĚSTUJE 

Frankovka se vzhledem ke svému původu pěstuje převážně ve Střední Evropě. Nicméně si za dobu své kultivace našla cestu nejen do dalších přilehlých vinařských regionů, ale v posledních 50 letech se rozšířila i mimo Evropu na další kontinenty včetně jižní polokoule. 

Mezi tři nejvýznamnější pěstitele Frankovky patří: Maďarsko – cca 8 000 ha, Rakousko – cca 3 500 ha a Slovensko – cca 1 750 ha. Z dalších pak například Německo, region Friuli v Itálii, Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko a Bulharsko. Z mimoevropských destinací je to Kanada a USA, kde je odrůda známá jako Lemberger. V Austrálii jde zatím o víceméně experimentální výsadby.  

  V České republice je Frankovka nejpěstovanější modrou odrůdou s celkovou rozlohou necelých 1014 hektarů. Pěstuje se výhradně na Moravě, nejvíce ve Velkopavlovické a Slovácké vinařské podoblasti. Nicméně i Mikulovská a Znojemská podoblast má své výsadby a z některých lokalit a vinařských enkláv jako je např. okolí Dolních Kounic, pochází jedny z nejlepších domácích Frankovek. Na Frankovku se zaměřuje i jedna z našich novějších vinařských apelací VOC Modré hory sdružující vybrané vinaře v katastru pěti vinařských obcí, které díky svým přirozeným pěstitelským podmínkám produkují typické Frankovky se svým nezaměnitelným odrůdovým projevem. 

CHARAKTER VÍN 

Frankovka umí širokou škálu stylů a charakterů vín v závislosti na jejím původu, přirozených pěstitelských podmínkách, ale i pěstitelských zásazích a cílech vinohradníka a vinaře. 

Typicky však jde o víno s vyšší (tmavší) barvou (pigmentem), dobrou kyselinou a svým nezaměnitelným senzorickým charakterem, který ambicióznější vinaři využívají při delším zrání v klasických barrique sudech a produkují z této odrůdy úžasně rafinovaná a filigránská červená vína. 

U takovýchto vín pak můžete očekávat projevy dobře vyzrálého peckového a bobulového ovoce, kompotovaného či sušeného tropického ovoce, sladkého exotického koření, ale i odrůdově typického pepřového a paprikového projevu, ale vždy svěží vína s ovocným tříslem a velkým potenciálem k archivaci. Někteří producenti jsou z vybraných poloh a z limitovaných výnosů schopni produkovat opravdu velká, plná, intenzivní a komplexní červená vína. 

PÁROVÁNÍ S JÍDLEM 

Jde o červené víno, a tak určitě neuděláte chybu, když jej budete párovat s vybranými červenými masy, zvěřinou, kvalitními uzeninami a tučnějšími pokrmy. Nicméně pokud chcete být trochu „wine punk“, tak si zkuste lehčí a svěžejší Frankovky, převážně z chladnějších ročníků, správně temperovat (klidně i na 14-15˚C) a podávat je i k vybraným bílým masům, BBQ a v případě bílé a růžové Frankovky je použít i jako svěží letní aperitiv, či doplněk lehkých salátů. 

 

UMĚNÍ VÍNA – IDEÁLNÍ TERROIR NEJEN PRO FRANKOVKU 

Frankovce se na Umění vína neobyčejně daří. Celý aktuální sortiment naleznete zde.

Můžete vybírat z Frankovech domácích i rakouských. 

Zkuste naturální od Stani Charváta z Klobouk, betonovou od Mádlů nebo dokonce slámovou z Vinařství Marcinčák. Frankovka je srdeční odrůdou Honzy Stávka, u nás v sortimentu od něj naleznete Frankovky od unikátní, bílé – v klaretu, rosé, klasiku, reservu i fortifikovanou variantu. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.