Sylvánské zelené dobylo Berlín

Co má společného vinař Martin Čapka, Berlín a odrůda lehce opomíjeného Sylvánu?

Další ročník významné vinařské soutěže Berliner Wein Trophy 2022 proběhla v březnu, kde jinde, než v Berlíně. Zlaté české a moravské ručičky zde zaznamenali obrovský úspěch, když z osmašedesáti vín zacinkalo dvaadvacet zlatých kovů. 

 Sylvánské zelené z řady Terroir, ročníku 2020, je jedním ze čtyř oceněných zlatých medailistů vinaře Martina Čapkyz Hrušek na Břeclavsku. 

 Sylvánek, jak mu u nás s láskou říkáme (zkratka SZ, název dle VIVC Silvaner Grun) je starobylá moštová odrůda určená k výrobě bílých vín. Vznikla samovolným křížením odrůd Rakouské bílé × Tramín červený. Ještě počátkem 20. století patřila k nejrozšířenějším odrůdám ve Střední Evropě. Z výsadeb bylo vytlačeno Neuburským, které později stihl stejný osud, když se objevila odrůda Müller Thurgau. 

A co říká o Sylvánu Martin Čapka? 

"Sylvánské zelené je v naší rodině srdeční záležitostí, tuto odrůdu pěstujeme již po pět generací. Nynější vinici Sylvánského zeleného založil můj otec a děda v roce 1999 v naší nejlepší viniční trati Kukvička poblíž obce Josefov.  

Vinice se nachází ve svahu orientovaném na jih a je od severu chráněna pásem lesa Lapoštorf. Díky této jedinečné poloze je trať velmi výhřevná a poskytuje ideální podmínky pro krásné vyzrávání hroznů, které navíc podporujeme nízkým zatížením keře a precizně provedenými zelenými pracemi. Podloží zdejších vinic tvoří velmi hluboké spraše s velmi vysokým podílem vápníku, jež má vliv na nezaměnitelný charakter vín s dominantní minerální stopou.  

Tato odrůda je velmi pracná a náročná na pěstování, obzvláště na tzv. zelené práce, protože je velmi bujná a keř se v průběhu vegetace velmi zahušťuje. Můj Děda mi ale vždycky říkal: „Když dáš ve vinohradu Sylvánu, co potřebuje, tak ti to pak vždycky ve víně vrátí“. Tohoto životního kréda se držíme, a i na základě úspěchů s touto odrůdou můžeme říct, že tomu tak opravdu je. 

V letošním roce jsme naše Sylvánské zelené z řady Terroir, ročníku 2020 přihlásili na jednu z nejprestižnějších mezinárodních soutěží na světě Berliner Wein Trophy, které se v letošním ročníku účastnilo více než 8000 vín. O to více nás potěšilo, když se k nám dostala radostná zpráva, že toto víno ještě se třemi dalšími, které jsme přihlásili, bylo oceněno zlatou medailí. Velmi si vážíme tohoto ocenění, je pro nás závazkem do budoucna, abychom pracovali na slávě a renesanci této odrůdy. "

Přejeme Martinovi Čapkovi úspěch i v dalších ročnících, dopíjíme k postování na blogu lahev Kukvičky a na váš stůl si ji můžete objednat pod tímto odkazem .

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.