Oslavme spolu Den Pinot Noir

Už za několik dní, přesněji 18. srpna, budeme společně slavit, jako každý rok, Mezinárodní den Rulandského modrého. Než si nalejete sklenku, nebo si nějaké objednáte, pojďme si o něm říct pár podrobností. Ať víte, s kým máte tu čest.

Rulandské modré je často popisováno vůní červeného ovoce, jako jsou třešně nebo maliny, a koření, jako je hřebíček nebo houby. Pinot noir je víno s lehkým až středním tělem, nízkým obsahem tříslovin a střední kyselinkou. Na rozdíl od jiných hroznů dává Pinot Noir přednost chladnějšímu podnebí, zejména oblastem s velkým množstvím vody - což je pro něj i třeba Chardonnay běžné. Hrozny dávají přednost prostředí obklopenému vodou a chráněnému před větrem, zejména v údolích. Je klasifikováno jako jedna z nejběžnějších odrůd pro výrobu jednodruhového vína. 

 

Collage Maker-09-Aug-2023-09-26-PM-3817

Kde se vzal Pinot Noir? 

Pinot Noir je francouzská odrůda z Burgundska a první zmínky o něm lze najít už v dobách Římanů. Kvůli jeho původu se mu též u nás říkalo Burgundské. Přestože se jedná o choulostivou a na pěstování náročnou odrůdu, která má sklon k časnému rašení a tenkou slupku, Pinot Noir se ve velkém množství vyskytuje v zemích, jako jsou Spojené státy nebo Německo, které patří k největším producentům této odrůdy, dále pak v Moldavsku, Itálii, na Novém Zélandu, v Chile a samozřejmě jej najdete ve velmi příjemném provedení i u nás. 

„Pinot“ je odvozeno z francouzského slova „pin“, v překladu „pinie, borovice“. Hrozen Pinot je totiž poměrně malý a dosti kompaktní, svým vzhledem opravdu může připomínat ještě uzavřenou šišku borovice pinie. 

Název „Rulandské“ byl původně odvozen z německého názvu odrůdy Pinot Gris, tedy „Ruländer“. O rozšíření odrůdy Pinot Gris v Německu se totiž zasloužil Johann Seger Ruland ze Speyeru. Český název Rulandské pro celou skupinu burgundských odrůd je světovou raritou.  

Na rozdíl od mnoha jiných hroznů se odrůdě Pinot Noir daří v chladném podnebí. Vzhledem k tomu, že Pinot Noir roste po celém světě, mohou mít na konečné složení vína Pinot Noir vliv různé typy půd nebo množství slunce, které hrozny dostávají. 

Rulandské modré je jedním z mála červených hroznů, které lze snadno použít při výrobě růžových a šumivých bílých vín. Například v Sancerre v údolí Loiry jsou červená a růžová vína Pinot Noir lehčí než stejná vína z Burgundska. Zajímavostí je, že Pinot Noir a Pinot Meunier jsou jediné dvě odrůdy modrých hroznů, které se smějí používat při výrobě nejslavnějšího šumivého vína na světě - šampaňského! 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.