Proč slavit MDŽ?

Ačkoli se každý rok 8. března slaví Mezinárodní den žen (MDŽ), jeho původní myšlenka zůstává mnoha lidem neznámá. Tento den může být skvělou příležitostí překvapit ženy originálním dárkem, kterým mohou být například lahev kvalitního vína nebo lahodné balení čokolády. Rádi bychom připomněli historii tohoto významného dne a proč bychom měli přemýšlet o nových alternativách k tradičním květinám.

karafiáty 

Mezinárodní den žen má svůj původ v období sociálních krizí před první světovou válkou, kdy začaly ženy bojovat za svá práva. První mezinárodní sjezd socialistických žen ve Stuttgartu v roce 1907, kde se sešlo téměř 60 delegátek z 15ti zemí, položil základy požadavku žen na volební právo a rovnost pohlaví. V roce 1908 v New Yorku tisíce žen demonstrovaly za zkrácení pracovní doby, zvýšení mezd a volební právo. V Evropě byl MDŽ oficiálně  zaveden v roce 1910 na druhé mezinárodní konferenci socialistických žen v Kodani. Zasadila se o to především německá socialistka a zakladatelka dělnického ženského hnutí Clara Zetkinová Nicméně datum 8. března se ustálilo až po první světové válce. Rok 1975 byl stanoven Mezinárodním rokem žen a právě v tomto roce OSN oficiálně uznalo  datum 8. března jako Mezinárodní den žen. Dnes je Mezinárodní den žen uznáván po celém světě a připomíná nám důležitost boje za rovnoprávnost žen a mužů. I když má tento den historickou spojitost s komunismem, měli bychom ho vnímat jako příležitost podporovat rovné příležitosti ve všech oblastech života. 

MDŽ mix (2)

Protože u nás stále u části populace přetrvává spojení MDŽ s karafiáty, je na čase nabídnout ženám daleko kreativnější a především chutný dárek. K lahvím kvalitního vína či balení čokolády lze přidat i osobní přání, které udělá dárek zvláštním. My vám s takovým přáním umíme pomoci a dodáme ho spolu s pěkným balením. Stačí si vybrat z široké nabídky víno podle chuti nebo oblíbeného vinaře anebo výhodné balení podle ceny. Hlavně, ať si ženy svůj významný den užijí!

Přání

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.