Párování vína a jídla

Ve čtvrtek7.3. jsme ve spolupráci s šéfkuchařem Romanem Dolejšem uspořádali večeři pro milovníky dobrého vína a jídla. Akce se konala v Restaurantu Chapelle v Písku. Pěti chodové menu (MENU a vinný list CHAPELLE 7.3.2024) připravené uznávaným šéfkuchařem se zkušenostmi ze zahraničí jsme doplnili víny od finalistů soutěže Vinařství roku.

                     Chapelle Vítězové    Chapelle příprava
Hned na úvod přicházející hosté dostali na ochutnání sekt od každého vinařství. Vinařství roku 2023 THAYA nabídlo Sekt blanc de blancs 2021 extra brut, Vinařství Válka Pet-Nat MUAU 2023 a Štěpán Maňák představil SPARK Chardonnay brut 2019 . 
Vinaři dostali dopředu plánované menu k dispozici a vybrali ze své nabídky ta nejvhodnější. Před samotnou večeří šéfkuchař jednotlivá dovezená vína ochutnal a vybral z nich 10, která se následně podávala k jednotlivým chodům. Každý vinař měl možnost představit svá vína osobně, takže večer byl velmi kreativní a návštěvníci mohli pokládat své dotazy.  

Chapelle vítězoví vínařství roku  Chapelle R. Dolejš v akci


Jednotlivé chody byly podávány postupně tak, aby jak Roman Dolejš tak i jednotliví vinaři měli dostatek času na povídání nejen o samotném vínu, ale i o svém vinařství a zároveň aby zákazníci mohli své chutě probrat u stolu a vyměnit si své pocity. Z Vinařství THAYA dorazil Radim Putyera, manažer prodeje, z vinařství Maňák a vinařství Válka vína představili sami majitelé, Štěpán Maňák a Vojtěch Válka.  
Závěrečnou třešničkou na dortu byla žemlovka ve skle doplněná sladkým Tramínem červeným a suchou Oranžovou Pálavou, což byla naprosto geniální volba pro to, aby si každý mohl ujasnit své chutě. Po skončení posledního chodu se Restaurant Chapelle pochlubil vlastním Grappou nalévanou z opravdu originální lahve. 
Návštěvníci odcházeli nadmíru spokojení a to nejen díky nádherně připravené tabuli, ale i chutím, které mohli snoubit. Znovu se tak naplnilo naše heslo, že UMĚNÍ je dělat věci s láskou a všichni, kdo svou energii, pot, sílu, vůli a myšlenky věnují vytváření něčeho, co ostatním dělá radost, jsou vlastně UMĚLCI. Děkujeme za krásný večer! 

Chapelle žemlovka  Chapelle Grappa

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.