Proidl: Za úspěchem je zdravá dávka bláznovství

Další příběh, za kterým se vypravíme, se tentokrát týká úspěšného rakouského rodinného vinařství Proidl. To je významným reprezentantem podoblasti Kremstal, která se řadí do „silné podunajské trojky“: Kamptal, Kremstal, Wachau. 

Předkové rodiny Proidlů se do jejich nynějšího domova přistěhovali v roce 1650 z Německa, z okolí Brém a od roku 1738 až doposud rodina pěstuje vinnou révu a vyrábí víno na stejném místě: v Senftenbergu. Je to přímo u brány do vinařské oblasti Kremstal, která spojuje Wachau s krajinou členitých říčních údolí, lesů a skal, typickou pro rakouskou oblast Waldviertel.

Během dlouhé a bohaté rodinné historie se podařilo shromáždit množství znalostí o zdejších strmě se svažujících vinicích. Díky přirozené zvědavosti na vše, co stojí za to vědět, se jejich po generace sbírané zkušenosti proměnily v živou a praktickou tradici. Ale nejen zkušenosti a praktický přístup stojí za úspěchem rodiny Proidlů. Jak sami říkají: „Člověk by měl být trochu snílek, aby se nenechal ovlivnit krátkodobými, módními vinařskými trendy. Ano, člověk je taky asi trochu blázen, když se cítí šťastný na nejstrmějším z příkrých svahů vinice, kam se stroje bojí vkročit.“

Pro rodinný podnik, jako je ten Proidlů, je skutečně nejvyšší prioritou mít vitální a tedy zdravou půdu, která je obdělávána po mnoho generací a nepoškozené životní prostředí. Pouze rozmanité terroir, bohaté na širokou škálu druhů, je schopno dát zdravé hrozny s bohatou aromatikou.

Franz & Patrick

Patrick je desátou generací rodiny Proidlů. Zaměřuje se na vína, která jsou daleko od hlavního proudu a která testují a posouvají hranice. Vyrábějí se z nejlepších hroznů z vinic Pellingen (Grüner Veltliner) a Hochäcker (Ryzlink rýnský). Grüner Veltliner zraje v 500litrových sudech z rakouského akátového dřeva, zatímco pro Ryzlink rýnský se používají 500litrové sudy z francouzského dubu. Kvašení probíhá spontánně, doba kvašení se pohybuje mezi čtyřmi a čtrnácti měsíci. Nepoužívají tu žádné kultivované kvasinky, manipulace a přemísťování vína jsou vyloučeny. Proidlovi pečlivě pozorují přírodu, žijí v ní a s ní. A jsou to vinaři tělem i duší. Sami o sobě říkají, že se považují se za řemeslníky, za horské vinaře s bohatou minulostí a tvořivou současností.

Zelený Veltlín jako vizitka úspěchu

Právě Veltlíny zelené jsou velkým triumfem Proidlů. (I když nejen Veltlín je příčinou jejich úspěchu. To musíme být spravedliví.) Například Grüner Veltliner Kremstal Reserve 2017 posbíral doslova „co mohl“: ocenění jako 94 bodů Falstaff a první místo v hodnocení Decanter Magazine. Jejich Kremstal Riesling Grande Reserve Universum z roku 2019 se pak může pochlubit 97 body v hodnocení všeobecně respektovaného žebříčku Roberta Parkera, který toto víno doporučuje k vypití mezi roky 2021 až 2060.

Hledání kvality vína

Každý vinař se snaží orientovat ve složitém prostředí geologie, mikroklimatu a přírodních vlivů. Pro tuto orientaci jsou tradičními symboly sluneční hodiny a kompas. Ty také tvoří základ loga sdružení pěstitelů, jehož aktivním členem je i rodinné vinařství Proidl. Jeho členové si vytkli za cíl klasifikovat výjimečné vinařské lokality v Rakousku, aby se spotřebitelé mohli orientovat v obrovské rozmanitosti původu ve světě vína. A právě na základě těchto úvah bylo v roce 1992 založeno sdružení pěstitelů Österreichische Traditionsweingüter. O tom ale více informací někdy příště.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.