První letošní degustace ve znamení Frankovky a Avantgardy

Můžeme říct, že už jsme naplno vykročili do další sezóny ve znamení umění a vína. V pražských vinných sklepech Grebovka – Horní Landhauska se 25. 1. 2023 uskutečnila první letošní degustace Umění vína spojená s prodejní výstavou a byla to skutečně radostná a stylová událost.

Vystavoval se cyklus tisků Josefa Čapka Veselý rok, který vydalo nakladatelství Komenium v roce 1949, 4 roky po Čapkově smrti v koncentračním táboře. Tento soubor dvanácti kreseb barevným pastelem vyšel jako učební pomůcka pro školy a je kresebným kalendářem, který každý měsíc ukazuje prostřednictvím dětských her jednotlivá roční období. Typické dětské postavičky i prostředí vytvořené stylem naivismu připomínají samy o sobě autentický dětský projev, tak jak jej známe například z nejslavnější Čapkovy dětské knihy Povídání o kočičce a pejskovi. Ve výstižné a atraktivní prezentaci ho přítomným představili majitel souboru Pavel Kneppo spolu s galeristou Jiřím Švestkou.

 

Josef Čapek byl mnohostranná osobnost meziválečného období, malíř, grafik, dramatik, prozaik a autor próz pro děti, ale také žurnalista, výtvarný teoretik a kritik. Jako malíř se inspiroval dobovým kubismem, který ve svém díle osobitým způsobem přetavil. Jeho svébytný rukopis mají i mnohé ilustrace, knižní obálky nebo scénické návrhy. Šíře jeho záběru byla úctyhodná, rozsáhlou část jeho díla tvoří totiž také studie, eseje a fejetony o umění. Účastnil se uměleckého života v Československu meziválečného období, tedy v době, kdy avantgardní tvůrci svými moderními trendy zásadně měnili podobu mění.

 

 

Tématem naší degustace tentokrát byla vína z moravských a rakouských vinařství sv. Václav, J. Stávek, Trpělka a Oulehla, Stanislav Charvát, Marcinčák, Hans und Anita Nittnaus a Ernst Triebaumer. A tím, co všechny vzorky spojovalo, byla tradiční a oblíbená středoevropská odrůda Frankovka. To se ukázalo jako skvělá volba a přispělo to i ke srdečné atmosféře celého večera.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.