Tradice má jméno Waldschütz

Přinášíme Vám příběh další rodiny, která spojila své osudy s vínem. Tentokrát míříme do Rakouska, na které se v nejbližších týdnech zvlášť pozorně zaměříme, abychom ještě lépe poznali nám blízkou krajinu s bohatou vinařskou tradicí.

To se rozhodně týká rodiny Waldschütz, ve které se po čtyři generace dědí z otce na syna tajemství vinařského umění. Toto dědictví rodině vytvořilo zvláštní pouto ke zdejšímu kousku země a plodům, které produkuje. Vinařství Waldschütz najdete v obci Strass-Elsarn ve známé oblasti Kamptalu. Idylický kraj podél řeky Kamp dal jméno významné vinařské lokalitě, která v sobě spojuje tolik předností, že ji právem můžeme považovat za jednu z nejzajímavějších v Rakousku.

Od roku 1994 stojí v čele rodinného vinařství o rozloze 35 hektarů a s více než 600 víny na skladě Reinhard Waldschütz, vyučený mistr vinař a sklepmistr. Společně se svou rodinou rok co rok tvoří vína, která jsou blízká přírodě, ovocná, svěží a typická pro tento region. Jejich sortiment sahá od Grüner Veltliner a Ryzlinku rýnského až po Sauvignon Blanc. Všechna jejich vína jsou označena pečetí kvality "Sustainable Austria". Jsou tedy vyráběna a testována podle nejpřísnějších kritérií.

Důležitým prvkem u Waldschützů je nekompromisní a důsledná kontrola kvality ve vinici. Jedním z jejich receptů na úspěch jsou nejméně 2-3 sklizně. U špičkových produktů se nechají co nejdéle dozrát asi 3-4 zdravé hrozny na révu. Hrozny se sklízejí pouze v chladných dnech, lisují se s malým tlakem kvůli tříslovinám a rychle se zpracovávají. Upřednostňuje se řízené a pomalé kvašení (až 5 týdnů). Na konci kvašení se mladá vína nechají ještě několik měsíců ležet na jemných kvasnicích.

Při výrobě vína jsou nejdůležitější neporušené, dobře vyzrálé hrozny, které jdou do sklepa. Hrozny se pak šetrně lisují a kvasí při kontrolované teplotě. Bílá vína se značkou Waldschütz zrají klasicky v ocelových tancích a červená vína v dřevěných sudech, aby získala ty nejlepší vlastnosti pro zvláštní požitek z jejich pití.

Reinhardův syn Markus přispívá svými dovednostmi a zkušenostmi do rodinného podniku od roku 2010. Po úspěšných letech praxe v zahraničí - od Kalifornie po Nový Zéland – přišel do rodinného podniku s mimořádně zajímavým projektem: intenzivně se zabývá technologií přírodního kamene. V žulovém sudu, který vyvinul Alois Bauer z Pasova, je po dobu 12 měsíců uložený na jemných kalech Grüner Veltliner "Steinvision". Výsledkem je Veltlínské zelené, které se projevuje výraznou vůní tropického ovoce a jemného koření, na patře je pak velmi komplexní s jemnou strukturou kyselin a minerálně-slaným závěrem. Toto víno zdobí kromě jiného například 92 bodů v hodnocení Wine Advocate Roberta Parkera. Mnohá národní i mezinárodní ocenění však vína se jménem Waldschütz sbírají dlouhodobě a našla si své věrné zákazníky po celém světe. Více než polovina roční produkce tohoto vinařství tedy jde na export.

Můžeme také očekávat, že díky prozíravému rozšíření sklepních prostor a odvaze spojit bohatou tradici s novými postupy mají „Waldschützovi“ velmi dobré vyhlídky do příštích let a desetiletí, kdy k mnoha špičkovým národním i mezinárodním oceněním jistě přibydou další.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.