Inspirativní večer a dialog s uměním

V Karpuchina Gallery na pražském Starém Městě se uskutečnilo další z našich setkání vína s uměním. Aktuální expozice tu představuje díla současných mladých umělců, se kterými jsme měli možnost se seznámit během naší další letošní degustace.

Anna Maria Schönrock, norimberská výtvarnice svou výstavou „The Space is Yours“ vytváří „kouzelný svět, aniž by nechávala na pochybách jeho nereálnost“, jak se to o jejích tajemných, často snových obrazech píše v katalogu výstavy. Umělkyně se ve vystavovaných dílech projevuje jak „aspekty hravosti a radosti na jedné straně, tak melancholie a smutku na straně druhé. Jemně ovládá rovnováhu mezi nevýraznými plochami a zářivým schématem jedné barvy přecházející do druhé a využívá barvu jako prostředek ke zvýraznění fiktivní atmosféry.“

Ve spodním patře expozice se představují díla dvojice tvůrců Ivo Škuty a Šimona Szabo. Obrazy malíře Iva Škuty lákají na první pohled „ironickým humorem, kterým upozorňuje na téma lidského strachu, lásky, samoty, melancholie a trapnosti.“ Dává nám možnost zastavit se na chvíli u jeho vzpomínek a příběhů z našeho světa, které vidí novýma očima.

Šimon Szabo ztvárňuje ve svých plastikách nejen řemeslo tradičního sochařského umu, jeho objekty se také opírají o historii člověka, který je hlavním inspiračním médiem Szabova díla. Kombinace dvou druhů mramoru, betonu a kovu je ne tak častým a rozhodně originálním a nekompromisním autorským přístupem k realizaci.

Že je možné a dokonce velmi přínosné spojit díla současných umělců s léty prověřenou klasikou, dokázal "zlatý hřeb" večera, kterým bylo představení leptu kombinovaného s akvatintou „Žena v lenošce“ od Emila Filly z roku 1935. Ten k aktuální výstavě připojil ze své sbírky a nabídl k prodeji zkušený sběratel umění Pavel Kneppo.

Návštěvníci měli v rámci degustace Umění vína možnost ochutnat výběr sektů a šumivých vín z českých a moravských vinařství Moravíno, Baláž, Krásná hora, Prokeš, Chateau Lobkowitz, Gala, Valihrach a Vinné sklepy Kutná hora. Děkujeme našemu kolegovi Václavovi nejen za obohacující přednášku o sektech a šumivých vínech, ale i za názornou ukázku sabráže venku před galerií.

Celkově to byl skvělý večer. Konečně, jak zmínila Galeristka Alexandra Karpuchina v úvodní řeči, smysluplné je, když umělecká díla vedou dialog jak s divákem, tak i sama mezi sebou. A my do takového příjemného rozmlouvání vždy přidáváme ještě poznávání dobrého vína.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.