Vína Taubenschuss a chobotnice z druhého patra?

Co mají tyto dvě neslučitelná témata společného? Místo. Ve vnitřních i vnějších prostorách budovy, kde se nachází galerie Curator Contemporary, se konala totiž degustace vín tohoto rakouského vinařství. Zároveň se zde před bezmála 40 lety točil notoricky známý dětský seriál. Pamatujete na něj?  

Určitě ano! Nicméně, včera  zde byl další horký večer spojený s vínem a uměním. Zase to bylo super! Aby ne. Umístění, vnitřní prostory i teráska s výhledem na půvabnou Čertovku umocňují atmosféru každé ochutnávky či premiéry vína, které zde Umění vína s CC pro své fandy pořádá. 

 

_MG_4365             _MG_4346

Nakonec Thomas Taubenschuss představil jeden nový sekt Blanc de Blancs Extra Brut, i když předtím avizoval dva. Důvod této změny byl velmi prozaický a vlastně sympatický.  Sekt číslo dvě se vyprodal do poslední lahve. Potvrzení, že Taubenschuss umí. Jenom pro připomenutí, toto dolnorakouské vinařství zahájilo svoji existenci už v roce 1670, takže toho má mnoho za sebou. Aktuálně je v rukou bratrů Toma a Markuse, kdy jim přes ramena ještě pořád koukají rodiče Monika a Helmut a radí ohledně výroby a marketingu. 

Na zhruba 20 hektarech plochy jsou vysazeny jen ty odrůdy, které dle polohy, podloží a mikroklimatu zaručují špičkovou kvalitu vín. Co dalšího byste si měli o Taubenschuss pamatovat? 

1. Všechny vína se sbírají výhradně ručně

2. Jedná se téměř o přirozené a udržitelné vinařství

3. Používá vlastní kompost

4. Ke spásání vinic používá speciální ovce

5. Patří mezi nejvíce oceňovaná vinařství v regionu

6. Spolupracují s několika rakouskými umělci a umění u nich potkáte na každém kroku

Thomas představil 10 vín, kde nejstarší byl Grüner Veltliner Weinviertel DAC Reserve Ried Tenn 2016 a jedna lahev byla velikosti magnum - Welschriesling Barrel Selection 2021 Magnum Art JS. Více informací o akci a vínech najdete ZDE.

_MG_4338             _MG_4268

Výstava, kterou připravila Bára Alex Kašparová, KONKRÉTNÍ REZONANCE, otevírá téma vzpomínek, osobních zkušeností, archetypů a vody. Ve spojení s vínem a Čertovkou na dosah to určitě bylo pro návštěvníky intenzivnější a emocionálnější😊 

Kompletní fotogalerii z degustace si můžete prohlédnout ZDE.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.