Vinaři na Ukrajině: „O víně až po našem vítězství“

Vinaři na Ukrajině: „O víně až po našem vítězství“

"Na Ukrajině je válka!" říká Victoria Agromakova, generální ředitelka VIA-Group LLC/ Wine and Spirits Ukraine.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února 2022 a i ukrajinští vinaři museli vyměnit víno a vinice za zbraně. Jako Mikulovčák profesně působící ve vinařství již 20 let si něco takového vůbec nedokážu představit a ta slova mrazí.

„V souvislosti s ruskou invazí jsme se museli přeškolit,“ říká Oksana Buyachok, majitelka vinařství Fathers Wine se sídlem na západní Ukrajině. "Prozatím jsme již vyrobili 2500 Molotovových koktejlů, takzvaných "Bandera smoothie.", které dodáváme naší civilní obraně a všem dalším, kteří takové „ochranné víno“ potřebují.

Kromě toho její vinařství šije polštáře a přikrývky, vyrábí kovové ježky a fáborky, shromažďuje humanitární pomoc pro uprchlíky a připravuje jídlo pro brance. "Děláme a uděláme vše potřebné, abychom naši zemi získali!" říká Oksana. Není sama. "Neznám nikoho, kdo by se nezúčastnil boje proti Rusku," potvrzuje Agromaková. „Také neznám nikoho, kdo by v současnosti pracoval ve vinařství, protože teď v době války jsou úplně jiné potřeby. Nyní vinaři neplní víno, ale benzin do Molotovových koktejlů, aby ochránili svou zemi před ruskými vojáky.“

Kromě zastavení výroby vína dusí válka také dovoz a vývoz alkoholu. „Jediné zboží, které nyní dostáváme, jsou léky, vojenské vybavení a technika, munice a potraviny,“ vysvětluje Agromáková. „Navíc je nyní prodej alkoholu na Ukrajině úplně zakázán, a to ve všech regionech. K ochraně naší svobody potřebujeme střízlivou mysl!“

Pomáhají i další ukrajinští vinaři. Svetlana Tsybak, šéfka Asociace malých rodinných vinařů, organizuje a dodává humanitární pomoc do nejvíce postižených ukrajinských měst. V Barceloně koordinuje humanitární pomoc a dodávky zboží a léků do své rodné země Eugene Sheyderis, majitel jihoukrajinského vinařství Beykush Winery. 

A přispívají nejen ukrajinští vinaři. Soukromá Primum Familiae Vini (PFV) věnovala Mezinárodnímu výboru Červeného kříže přes 25 000 eur. Kromě vlastní individuální pomoci za každé vinařství zvlášť, přispělo kolektivně i globální konsorcium dvanácti vinařských rodin, mezi které například patří Marchesi Antinori (Toskánsko), Baron Philippe de Rothschild (Bordeaux), Joseph Drouhin (Burgundsko), Domaine Clarence Dillon ( Bordeaux), Egon Müller Scharzhof (Mosel), Famille Hugel (Alsasko), Pol Roger (Champagne), Famille Perrin (údolí Rhôny), Symington Family Estates (Portugalsko), Tenuta San Guido (Toskánsko), Familia Torres (Španělsko) a Vega Sicílie (Ribera del Duero). „Bylo důležité něco udělat,“ říká Véronique Boss-Drouhin z Maison Joseph Drouhin.

Ve Spojených státech společnost Royal Wine Corp. se sídlem v New Jersey daruje 100 % tržeb mezi 24. únorem a 10. březnem 2022 od dvou svých předních značek vodky, ukrajinské Xdar a polské Lvov (pojmenovaný po ukrajinském město Lvov) na financování nouzového stavu na Ukrajině. Rodina stanovila minimální dar ve výši 30 000 $.

„Hledali jsme organizaci, která má infrastrukturu k vytvoření okamžitého dopadu, kde naše peníze mohou nyní zachraňovat životy a šetřit bolest,“ říká Mordy Herzog, generální ředitel Royal Wine Corp. „Jako rodina jsme se cítili bezmocní, když jsme sledovali, jak se tyto hrozné činy odehrávají. Věděli jsme, že musíme jednat. Dnes jde o Ukrajinu a zítra to může být jiná země. Jde o lidskost a svobodu."

Kromě toho společnost uzavírá zásoby své ruské domácí vodky Rusya a plánuje její distribuci ukončit. Herzog nakonec doufá, že ostatní budou následovat příklad jeho rodiny a budou podporovat Ukrajinu. „Udělali jsme to, abychom povzbudili další společnosti v našem odvětví i mimo něj, aby nás následovaly a otevřely své peněženky na podporu uprchlíků,“ shrnuje Herzog.

„Můžeme a měli bychom něco změnit. Bojkoty jsou velmi důležité, ale v krátkodobém horizontu musíme udělat více. Musíme dát."

S tím, jak válka pokračuje, stupňují se i prosby země o pomoc. „Abych byla upřímná, jediná pomoc, kterou Ukrajina nyní potřebuje, je více léků, vojenské techniky a munice,“ uzavírá Agromaková. "Ráda bych vám řekla více o ukrajinském vinařství, našich oblastech, hroznech atd., ale až po našem vítězství!"

Petr Očenášek

Zdroj: Ukrainian Wineries Trade Wine for Weapons (winebusiness.com)

Pokud byste přeci jen měli chuť se již nyní dozvědět více o ukrajinských vínech, základní informace naleznete zde.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.