Botrytická vína

Výroba botrytických vín spočívá v působení ušlechtilé plísně na hrozny. Při vhodných klimatických podmínkách plíseň šedá (Botrytis cinerea) napadá vyzrálé hrozny na vinohradech, ty poté sesychají a zvyšuje se v nich koncentrace hroznové šťávy a dalších látek. Botrytické hrozny nebo bobule, tzv. cibéby, se pak ručně vybírají, lisují, a z vysoce kvalitního moštu se dále vyrábí víno označené jako botrytický sběr, botrytický výběr, případně přívlastkové víno „výběr z cibéb“. Postup se využívá pouze na bílé odrůdy, u kterých podporuje sladkost a plnost. Dokonalé podmínky jsou však stěžejní, v opačném případě může plíseň nenávratně zničit celou sklizeň. 

Řazení produktů

360 položek celkem

Výpis produktů

hibernal 2024
280 Kč / ks
01007051
SZ 2024 01007052
Just secco! 2023 rosé  Vinařství Šílová 01007056
ZK rulandske sede 2023 eshop
Ocenění
01007043
Neuburské 2023, Víno Šílová
Ocenění
280 Kč / ks
01007039
dva pinoty
Ocenění
01007048
ZS sauvignon 2023 eshop
280 Kč / ks
01007040

Ovládací prvky výpisu

360 položek celkem