hakata ramen
Hakata pochází z Fukuoky a je jednou z nejznámějších variací ramenu v Japonsku. Základem ramenu je tonkotsu (proto se někdy, zejména ve Fukoace, označuje jako tonkotsu ramen, ačkoli existují různé další regionální odrůdy tonkotsu ramenu), krémový vývar z vepřových kostí, který dodává pokrmu neuvěřitelně bohatou a vrstevnatou chuť. Často se dochucuje pouze shio (solí) a příležitostně shoyu (sójovou omáčkou) a pastou miso (fermentované sójové boby). Hakata ramen se obvykle podává s ultratenkými, rovnými a pevnými pšeničnými nudlemi, i když je možné zvolit si tuhost nudlí podle individuálních preferencí. Ačkoli se nejčastěji používají tenké plátky vepřového masa chashu a nasekaná zelená cibulka, mezi další typické přísady do vývaru patří pikantní hořčičná zelenina, vejce ramen, dřevokazné houby, beni shōga (nakládaný kořen zázvoru), česnek, fazolové klíčky, mayu a drcená sezamová semínka. Název této verze ramenu je odvozen od bývalého přístavního města a obchodní čtvrti Hakata, která byla v roce 1889 spojena s hradním městem Fukuoka v jedno město, které se začalo nazývat Fukuoka. Nevíte-li s jakými víny párovat s hakata ramenem - nevadí, připravili jsme je pro vás...