marinara
Červená omáčka z olivového oleje, česneku, rajčat a bylinek. Někdy se do kombinace těchto ingrediencí přidává cibule a marinara se přidáním různých ingrediencí může změnit na jinou omáčku, například arrabbiata nebo puttanesca. Díky své jednoduchosti slouží marinara jako univerzální základ pro mnoho italských jídel. Pochází z Neapole v jižní Itálii a její název je odvozen od italského slova pro námořníky (marinai). Někteří tvrdí, že jméno dostala po námořnících, protože přísady marinary se snadno nekazily a omáčku bylo možné připravit rychle, přibližně za stejnou dobu, jakou trvalo uvařit těstoviny, takže z nich vzniklo chutné a levné jídlo pro námořníky na jejich plavbách. Na počátku 20. století se marinara stala klasikou i ve Spojených státech amerických, a to díky velkému počtu italských přistěhovalců. Dnes se běžně podává teplá s těstovinami, jako jsou ziti, linguini nebo špagety. Nevíte-li s jakými víny párovat omáčku marinara - nevadí, připravili jsme je pro vás...