miso soup
Polévka miso je tradiční japonská polévka na bázi sóji, která se připravuje z vývaru zvaného daši, pasty miso a různých dalších přísad, jako jsou mořské řasy nebo tofu. Odhaduje se, že více než 70 % obyvatel Japonska konzumuje tuto polévku ke snídani, i když je běžně k dostání kdykoli během dne. V japonských restauracích ve Spojených státech se polévka miso často nabízí jako předkrm. Předpokládá se, že polévka má léčivé účinky, protože alkalizuje krev a oživuje nervový systém. Hlavní složkou je miso - kombinace rýže, soli, vody a fermentovaných sójových bobů, která se tvaruje do podoby pasty, která se konzistencí podobá arašídovému máslu. Miso je staré několik staletí a jeho kořeny sahají až k čchang - fermentované sójové pastě, kterou v Číně vynalezli buddhističtí kněží před více než 2 500 lety. Protože je příprava polévky miso poměrně rychlá a snadná, jsou v Japonsku v automatech k dostání dokonce instantní šálky této polévky za malý peníz, což svědčí o její obrovské oblibě. Nevíte-li s jakými víny párovat foie gras - nevadí, připravili jsme je pro vás...