tom yum
Jedno z nejznámějších thajských jídel. Pikantní, kyselá a aromatická polévka, která se tradičně podává s rýží. Skládá se ze šalotky, citronové trávy, rybí omáčky, mletého čerstvého zázvoru nebo galangalu, krevet, hub, listů kafrové limetky, limetkové šťávy a mletých thajských chilli papriček. Tom yum se obvykle podává jako předkrm a tradičně se zdobí lístky koriandru. Vzhledem k její oblibě se v průběhu let začaly objevovat různé verze polévky, například tom yum gai s přidaným kuřecím masem a tom yum talay s rozmixovanými mořskými plody. Existuje také verze s vepřovým masem. Polévka tom yum je plná živin, chutná, sytá a zdravá, a proto patří mezi nejoblíbenější thajská jídla. Nevíte-li s jakými víny párovat polévku tom yum - nevadí, připravili jsme je pro vás...