Valtellina Superiore Sassella Riserva Rocce Rosse 2009 Arpepe

New Award-winning
2 095 Kč
In Stock (24 pcs)
Delivery options

Suché červené víno z hroznů odrůdy Nebbiolo pěstovaných v oblasti Valtelina v Lombardii. Živá a svěží chuť v harmonické vyváženosti. 

Detailed information

Product detailed description

Vína Valtellina Superiore Sassella se vyrábějí podle pravidel Valtellina Superiore DOCG, konkrétně z hroznů pěstovaných v okolí vesniček Sassella a Triasso západně od města Sondrio. Stejně jako standardní vína Valtellina jsou to červená vína vyrobená z nejméně 90 % z odrůdy Chiavennasca, což je místní název pro Nebbiolo. 

Toto elegantní a voňavé Nebbiolo v sobě spojuje strukturu, hloubku, eleganci a osobitost. Potěší vůní lisované růže, alpských bylin, nové kůže, kafru a lesních červených bobulí, zatímco lehké, delikátní patro nabízí malinový kompot, skořici, tabák a badyán spolu s pevnými, ale velmi rafinovanými tříslovinami. Jasná kyselinka udržuje víno bezvadně vyvážené a plné energie, zatímco v závěru přetrvává minerální tón. 

Ocenění:

  • The wine enthusiast top 100 of 2020 98 bodů
  • Antonio Galloni 94 bodů

Additional parameters

Category: Wines
Type: Still
Variety: Nebbiolo
Sugar: Dry
Country: Italia
Region: Lombardia
Color: Red
Alcohol: 13.5
Vintage: 2009
Size: 0.75
Awards: Antonio Galloni, Wine Enthusiast
Cap: Cork
Batch: L15 271
Winery: Arpepe
Food Pairing: italská kuchyně, uzeniny, vepřové, bresaola della Valtellina

Be the first who will post an article to this item!

Do not fill out this field:

Security check

Starobylá vinařská rodina Pelizzatti, která vlastní toto vinařství, se již více než 150 let věnuje pěstování vzácné odrůdy Nebbiolo, jež se v průběhu staletí ideálně přizpůsobila kraji Valtellina, kde se víno stále zpracovává ručně.

Vinařská oblast: Lombardie

Vinařská podoblast: Valtellina

13 ha vinic

60 tisíc lahví ročně

1860 založeno

Kvalita zdejších vín je dnes tak jako v minulosti znamenitým výsledkem dlouholetého pomalého vývoje. Tito zkušení vinaři trpělivě čekají, a teprve když nastane ten správný okamžik, přistoupí k lahvování vína, přičemž vždy přísně respektují fáze měsíce. Pak víno vrátí zpět a nechají je odpočívat v lahvích.

Jak sami o svém přístupu k produkci skvělých vín říkají: „Po pět generací jsme vždy čekali na správný čas, který je potřeba, a právě ten určuje tempo naší práce. Čas a pokora dělají z našeho vína nejčistší a nejupřímnější výraz této země a lidí, kteří ji s takovým nasazením obdělávají. Tak nás to naučil náš otec Arturo, tak to děláme, aniž bychom se nechali ovlivnit pomíjivými módami a konvenčním vkusem.“

Valtellina (lombardsky: Valtulina, německy: Veltlin, rétorománsky: Vuclina) je údolí ledovcového původu brázděné řekou Adda, která se táhne v délce 120 kilometrů od průsmyku Stelvio až k jezeru Como. Je sevřeno mezi pohořími Alpi Retiche a Orobie, probíhá souběžně s řetězcem Alp a má jedinečné mikroklima. Od úsvitu do západu slunce prohřívá terasovitou vinici, která je jako drahokam zasazena do retického svahu, plně vystavena jižnímu slunci a uklidňována chladným vánkem ze severu.

Suché kamenné zídky zadržují chudou půdu tvořenou vločkovitou žulou, kde od nepaměti kořen révy Nebbiolo z Alp nachází všechny živiny potřebné k vytvoření nepřekonatelné genetické variability. Podívaná na terasovité vinice v údolí Valtellina je dědictvím horalů, kteří se o ně starají po staletí, a je to neocenitelný poklad, který si zaslouží být chráněn jako kulturní památka UNESCO. V oblasti bylo vyšlechtěno veltlínské červené rané, dnes převládají modré hrozny odrůdy Nebbiolo.