Valtolla Rosso 2016 Massimiliano Croci

Natural wines
595 Kč
Vyprodáno
Delivery offer
The item has been sold out…

Víno je svěží, ovocné, pěkně strukturované. Získává se lisováním hroznů odrůd Barbera a Bonarda, které se tradičně v této oblasti pěstují. Zralé hrozny se sklízejí ručně do malých boxů a macerují se na slupkách po dobu 25 - 30 dnů. Víno zraje 11 měsíců v betonových kádích. 

Detailed information

Product detailed description

Val Tolla bylo starověké označení středního Val d'Arda, kde se vinná réva pěstovala již od římských dob.  Víno je svěží, ovocné, pěkně strukturované. Červené tiché víno, 60 % Barbera, 40 % Bonarda, středně komplexní. 

Additional parameters

Category: Wines
Type: Still
Variety: Barbera, Bonarda
Sugar: Dry
Country: Italia
Region: Emilia Romagna
Color: Red
Alcohol: 13
Vintage: 2016
Size: 0.75
Village: Castell'Arquato
Cap: Cork
Winery: Massimiliano Croci
Food Pairing: italská kuchyně, uzeniny, vepřové, vitello tonnato, mortadella, cheeseburger, bollito misto, risotto alle ortiche
The item has been sold out…

Be the first who will post an article to this item!

Only registered users may post articles. Please log in or register.

Be the first who will post an article to this item!

Do not fill out this field:
croci

Vášeň pro půdu se v rodině Croci dědí z generace na generaci. Vinařství založené v roce 1935 nyní vede třetí generace rodiny Croci - mladý Massimiliano spolu se svým bratrem Giuseppem, a to za stálé pomoci jejich otce Ermana.

Vinařská oblast: Itálie

Vinařská podoblast: Emilia-Romagna

 

Podél Val d'Arda, na prvních kopcích Piacenzy, přímo před středověkou vesnicí Castell'Arquato, se nachází vinařství Croci. Vinice jsou v nadmořské výšce 250 m n.m. Rozloha je zhruba 10 ha, celé hospodářství se rozprostírá na 16 ha. Vše včetně vinic je obhospodařováno ekologicky – vinice je zatravněná, nepoužívají se žádné chemické látky, herbicidy a hnojiva. Sklizeň probíhá ručně, sami ji označují jako „řemeslnou“. Doba mezi sklizní a lisováním je minimální, hrozny se ukládají do malých přepravek a následně se opatrně zpracovávají, aby zůstaly nezměněny vlastnosti a kvalita hroznů. 

Už od počátku svého vstupu do vinařství Massimiliano směřoval své úsilí k produkci kvalitních vín, což je jistě záměr, který vzala za svůj většina rodinných vinařství nejen v Itálii. Jedinečné je zde zaměření se na specifičnost a lokální unikátnost vín Piacenza. Vše se zde skrývá, tak jako u vína často, v onom tajemném slůvku terroir. Půdní složení Monte Rosso je chudé na dusík, a to vede k tomu, že vína z hroznů zde sklízených přirozeně nedokvašují. Jsou pak stáčena do lahví s přirozeným zbytkovým cukrem. Na jaře, kdy se sklep zahřívá, se původní kvasinky v láhvi aktivují a dochází k samovolné fermentaci. Tato vína mají unikátní organoleptické vlastnosti. Od ostatních šumivých vín se odlišují velmi jemnými bublinkami, které vás pohladí na patře, mají jemnou vůni chlebové kůrky a suchý projev s lehkou hořčinkou v závěru. 

Tato malá velká vína jsou láhvována na jaře a po období zrání jsou tato lehce perlivá a plně vyvinutá vína připravena k pití na konci léta. Pokud je budete konzumovat touto dobou, potěší vás jemné ovocné tóny kombinované s autolytickými, později pak vína získávají ještě větší jemnost a komplexnost. Ideální doba pro otevření těchto vín se může lišit podle ročníku, ale obecně je to jeden rok po nalahvování.  

Tak se zde ve vinařství Croci rodí šumivá vína: Alfiere a Alfiere rosé, spontánně šumivá (terroir frizzante) vína: Gutturnio, Lubigo a Campedello, tichá vína: San Bartolomeo a ValTolla a ledové víno: Emozione di Ghiaccio. 

Jedinečná a unikátní PŘÍRODNÍ FRIZZANTE, to je jeden z přírodních zázraků, který vám na vaší cestě objevování vína nabízí vinařství Croci.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.