Falanghina Fra 2020 Cantina Giardino

775 Kč
Skladem (54 ks)
Možnosti doručení

 je přírodní oranžové víno, pocházející z italského regionu Kampánie. Vyrábí se výhradně z odrůdy Falanghina a zaujme svou intenzivní zlatou barvou a vůní s tóny verbeny, aromatických bylin, citrusů a jemné minerality. V chuti je svěží, slané a plné života, s bohatou texturou a lehce minerálním charakterem připomínajícím skalnaté pobřeží. Víno zraje 10 měsíců v kaštanových tonneaux, prošlo čtyřdenní macerací na slupkách a neprošlo filtrací ani finální úpravou. Výsledkem je autentické, přírodní oranžové víno, které skvěle odráží charakter odrůdy i rukopis tohoto vinařství.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tonneaux je typ dřevěného sudu, který se používá pro zrání vína.

Na rozdíl od běžného bariku (malý sud o objemu 225 litrů) má tonneaux větší objem. Obvykle kolem 500 litrů. Díky tomu víno zraje pomaleji a jemněji, protože kontakt s dřevem je menší v poměru k objemu vína.

Výsledkem je, že víno z tonneaux má harmoničtější a méně výrazný vliv dřeva, získá jemnější strukturu, elegantní tóny a zároveň si lépe zachová charakter odrůdy a terroiru.

V případě vína Falanghina Fra 2020 to znamená, že víno zrálo v těchto větších kaštanových sudech, což mu dodává lehce kořenitou, zaoblenou chuť a přirozenou hloubku.

Doplňkové parametry

Kategorie: Vína a mošty
Druh: Tiché
Odrůda: Falanghina
Cukr: Suché
Země: Itálie
Oblast: Campania
Barva: Bílé
Obsah alkoholu: 12
Ročník: 2020
Objem: 0.75
Uzávěr: Korek
Vinařství: Cantina Giardino
Párování: italská kuchyně, pizza, sýry, měkké sýry, uni, margherita, mozzarella di bufala Campana, mozzarella in carrozza

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

cantina-giardino

Kulturně-enologický projekt, tak se označují přátelé sdružení okolo Antonia Giardina a jeho ženy Daniely. V Irpinii, hornaté oblasti v regionu Kampánia, vznikají svobodná, naturální a bezzásahová vína, která jsou výsledkem cesty hledání naprosté čistoty a opravdovosti. Vyjádření kulturního dědictví místa a odrůdy skrze vinaře. Nic víc, nic míň. Vína pro zkušené milovníky vína.

Vinařská oblast: Itálie

Vinařská podoblast: Kampánie - Campagnia

7,5 ha vinic

tisíc lahví ročně

2003 založeno

Nacházíme se v srdci Irpinie, hornaté oblasti regionu Kampánia, východně od Neapole, v nadmořské výšce 450 – 700 m n.m., nad úpatím Apeninského horského hřebenu. Podloží je charakterizováno vápencem, avšak vulkanické erupce (Vesuv není daleko) jsou důvodem, že v horních vrstvách půd jsou rezidua sopečného původu. Z vinařského pohledu je ideální i úžasně dlouhý vegetační cyklus, který poskytuje čas pro dokončení kompletního polyfenolického zrání. 

Dobrodružství Cantina Giardino začíná v roce 2003. Předtím Antonio pracoval jako enolog u velké vinařské společnosti. Přesto nebo právě proto se rozhodl začít s výrobou autentických vín. Temperament jeho ženy Daniely určitě přispěl k tomu, že se z myšlenky stalo poslání. Příběh získává kouzlo i tím, že do roku 2014 při tom ještě paralelně pracoval na částečný úvazek jako učitel chemie! Autentická vína v podání enologa a chemika! Tohle jiskření mezi tím, se na první pohled nabízí a tím, co uvidíte či ochutnáte, to je charakteristika nejen jejich vín.  

Další velkou motivací pro vznik Cantina Giardino byly staré vinice v Irpinii. Daniela v nich viděla velký poklad, unikátní hodnotu, a to jak z vinařského, tak i kulturního hlediska. V Kampánii je opravdu mnoho historických (stoletých) vinic, avšak bohužel místní ne vždy doceňovali jejich nevyčíslitelnou hodnotu. Zvlášť když se k tomu přidaly pobídky formou dotací na výsadbu nových vinic od EU, hrozilo jejich hromadné vyklučení. 

Daniela se mnoho let snažila zapojit veřejnost, osobnosti a média do osvětové kampaně na ochranu tohoto ohroženého dědictví. Její aktivity přinesly plody v tom směru, že se na ně začali obracet pěstitelé s prosbou pomoci spravovat takto staré vinohrady nebo s nabídkou nákupu hroznů z nich. Díky tomu má Antonio k dispozici hrozny z 80-100 let starých irpinských vinic.  

Antonio rád, a jako zkušený odborník si to může dovolit, zpochybňuje zažité enologické postupy. Spontánní kvašení probíhá bez regulace teploty, hrozny jsou dlouho macerovány, víno zraje v sudech, na které bylo použito místní dřevo – z kaštanu, akátu, třešně, moruše a dubu. Víno zůstává na jemných kalech po celou dobu zrání a samozřejmě se nepoužívají jakékoli stabilizátory. Víno není filtrováno, stáčí se do další nádoby, dekantuje a teprve pak je lahvováno. 

Některá vína Cantina Giardino zrají v amforách. Inspirace samozřejmě přichází z gruzínských qvevri, ale Antonio si nádoby nechal vyrobit od místního řemeslníka přímo z jílu pocházejícího z Irpínie.  

Ten, kdo poprvé ochutná vína Cantina  Giardino, je často zmaten a někomu se nelíbí. Mezi konvenčními, sterilizovanými víny a autentickými víny je rozdíl, který může někoho odradit. Ovšem pro toho, kdo hledá skutečnou krásu a komplexnost, budou vína Cantina Giardina velkým potěšením.